Nominerad Planpriset 2021

Översiktsplan Ödeshög

Ödeshög var en av de fyra utvalda kommunerna som var nominerade till Planpriset 2021.

Juryns motivering

När Ödeshög gör en ny översiktsplan utgår de från den lilla kommunens kvaliteter: närheten till Vättern, småstadsidentiteten och det lokala föreningslivet. Tack vare att kommuninvånarna har involverats tidigt i processen bygger översiktsplanen inte på önsketänkande utan på medborgarnas behov och lokala förutsättningar. Det digitala formatet gör översiktsplanen lättillgänglig och är ett fint exempel på hur användarvänlig digitalisering går att uppnå med små medel.

Ödeshögs lågmälda stridsrop för en mer hållbar planering är att fokusera på det som finns – landskapet, orterna och byggnaderna – och enbart komplettera vid behov. Genom att värna värdefull natur- och kulturbygd, lyssna till medborgarnas önskemål och samarbeta med närings- och föreningslivet stakar de ut kommunens väg framåt. Ödeshögs ärliga och realistiska översiktsplan har tack vare det tillgängliga formatet redan blivit stilbildande för andra kommuner i Sverige.

Fler nominerade till Planpriset

Visa alla vinnare och nominerade
Vinnare Planpriset 2021
Vinnare 2021
Planpriset

Vinnare Planpriset 2021

Stockholms stadsbyggnadsnämnd
Byggnadsordning och arkitekturpolicy, Stockholm, vann 2021 års Planpris, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa plan.
Planprogram för Sofielund, Malmö
Planpriset

Planprogram för Sofielund, Malmö

Stadsbyggnadsnämnden Malmö stad
Malmö stad var en av de fyra utvalda kommunerna som var nominerade till Planpriset 2021.