Vinnare av Landmärket 2023
Vinnare 2023
Vinnare Landmärket 2023

Norrtälje Hamnpromenad vinner pris

Norrtälje Hamnpromenad vinner Landmärket 2023.

Juryns motivering

När Norrtälje hamn gör resan från industrihamn till blandstad utgör Hamnpromenaden stadsdelens nya front och finrum. Från koncept till utförande är såväl byggda delar som växter skickligt gestaltade. Materialen trä, betong, smågatsten och planteringar ger upplevelsen av ett skärgårdslandskap, i sekvens från inomskärs, mellanskärs till kargt ytterskär.

Den erbjuder samtidigt tre nivåer för rörelse – bryggorna och kajen närmast ån, det stiliserade skärgårdslandskapet som rumsavdelare och gågatan längs de nya kvarteren. Betongens sidenglatta ytor reflekterar ljuset från himlen och vattnet i olika vinklar. Ljuskällor och lyktor effektfullt gestaltade som master förstärker kajpromenadens ikoniska särart och riktar ljus mot de kontrasterande texturerna i släta hällar och yviga växter.

Vinnarmotivering

Tack vare en konsekvent gestaltning lyckas arkitekten ta en stark ansats hela vägen från idé och projektering till genomförande och förvaltning. Med en urban miljö som fond är vinnaren ett projekt med hög verkshöjd, skickligt avvägt i skala, detaljering och växtbearbetning. Här iscensätts ett stiliserat skärgårdslandskap – en vacker och poetisk berättelse om ett landskap vars platser och utblickar ger förnimmelse av både klippor och havsljus.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Aktivitetsslänt nominerat till arkitekturpris
Landmärket

Aktivitetsslänt nominerat till arkitekturpris

Nivå Landskapsarkitektur
Lekslänten i Tenstadalen i Stockholm är en av fyra nominerade till Landmärket 2023.
Bobergstorget är nominerat till arkitekturpris
Landmärket

Bobergstorget är nominerat till arkitekturpris

Sweco Architects
Bobergstorget i Stockholm är en av fyra nominerade till Landmärket. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Elsa Eschelssons park kan vinna pris
Landmärket

Elsa Eschelssons park kan vinna pris

Karavan landskapsarkitekter
Elsa Eschelssons park i Uppsala är en av fyra nominerade till Landmärket. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.