Vinnare av Guldstolen 2023
Vinnare 2023
Vinnare Guldstolen 2023

KTH Huvudbyggnad vinner arkitekturpris

KTH Huvudbyggnad 43:3 i Stockholm vinner Guldstolen 2023.

Juryns motivering

Med över 100 år på nacken är tegelbyggnaden en av de äldsta på campusområdet och blev byggnadsminne redan 1935. Efter en lång rad ombyggnader har ett flertal interiöra årsringar tillkommit.

Nu är de öppna ytorna med olika studieplatser fyllda av studenter och en koncentrerad stämning råder. Eleganta men robusta lösningar möjliggör aktivt lärande och olika samarbetsformer. Interiörernas gestaltning, tydlig men följsam, framhäver den ursprungliga byggnaden, kompletterar senare tillägg samt skapar en lugn och självsäker helhet.

Färgsättning och materialval är gjorda med absolut gehör, i samklang med byggnadens vårdprogram. Baskulörer som lugnar kompletteras med djupröda trästolar som representerar studenten, livet och rörelsen. Ny belysning har flätats in i byggnaden och skapar en behaglig atmosfär.
Snickeriernas materialitet och utformning med rundade avslut bidrar till den gedigna känslan och skickliga akustiska lösningar gör att många ytor kan nyttjas dubbelt. Tekniken är smart inbyggd, ibland gömd men alltid nära till hands.

Med stor varsamhet och omsorg om de kulturhistoriska miljöerna har gott samarbete mellan inredningsarkitekter, verksamhet och antikvarier resulterat i flexibla lärandemiljöer med rum för nutida pedagogik och ny teknik. För att nå de bästa lösningarna har de byggt provrum och testat i fullskala. Beställaren har även inredningsarkitektkompetensen inom sin organisation och det är i en viktig framgångsfaktor.

Dåtid, nutid och framtid samexisterar i perfekt balans. Byggnaden står nu rustad och redo att möta framtiden.

Vinnarmotivering

Projektet visar den komplexitet som ett stort inredningsprojekt rymmer. Teamet har med största skicklighet analyserat och hanterat en mängd aspekter – befintlig byggnad, teknik, pedagogik, arbetsplatsfrågor, tillgänglighet och olika krav på individuella anpassningar. Genom ett gediget samarbete mellan inredningsarkitekten och beställaren samt med stor ömsesidig förståelse för problematiken har man nått målet att locka studenterna till campus. Nu är det fullsatt varje dag!

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
Kvarter Jakob Mindre kan vinna interiörpris
Guldstolen

Kvarter Jakob Mindre kan vinna interiörpris

Marge Arkitekter och Anderwald Studio
Kvarter Jakob Mindre i Stockholm är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Solen är nominerad till arkitekturpris
Guldstolen

Solen är nominerad till arkitekturpris

Specific Generic
Restaurang Solen i Stockholm är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
StickerApp kan vinna interiörpris
Guldstolen

StickerApp kan vinna interiörpris

White arkitekter, Johan Sundberg Arkitektur och Studio Ålund
StickerApp i Lomma är en av fyra nominerade till Guldstolen. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.