Helsingborg, Skövde och Uppsala tävlar om landskapspris

Publicerad: 2023-03-07

Landmärket är Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur. I år tävlar Dockanparken i Helsingborg, Hertig Johans torg och gata i Skövde samt Siegbahnsparken i Uppsala. På måndag den 13 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalans prisutdelning i Göteborg.

Sveriges Arkitekter har delat ut pris för att stimulera och visa exempel på god landskapsarkitektur sedan 1987, tidigare under namnet Sienapriset. Dagens landskapsarkitekter bidrar både till ekologisk hållbarhet, genom att rita lösningar för att mildra klimatförändringarnas effekter, och till social hållbarhet genom att skapa utomhusmiljöer som blir trivsamma vardagsrum där många kan vistas.

– Under juryarbetet har vi sett att naturen fortsätter att ha en given plats i landskapsarkitekturen, vilket på flera sätt är viktigare i dag. Det har också generellt varit fokus på att skapa inkluderande platser för människan, kommenterar juryordförande landskapsarkitekt LAR/MSA Jeanette Nilsson, Afry, juryarbetet.

– En annan trend som vi har kunnat ana är ett större fokus på återbruk och att förädla det befintliga, vilket det finns inslag av i flera projekt. Det är en trend som jag personligen gärna skulle se ännu mer av, säger Jeanette Nilsson.

De nominerade är

Dockanparken med djungellekplatsen. Foto: Martin Sörbo.

Dockanparken med Djungellekplatsen, Helsingborg

Arkitekt: Helsingborgs stad och Arkitekterna Krook & Tjäder arkitekter i Malmö AB

En lekpark där barnen själva har fått välja tema. Djungel får möta områdets hamnhistoria i den nya stadsdelen Oceanhamnen.

Hertig Johans torg och gata. Foto: Tobias Andersson.

Hertig Johans torg och gata, Skövde

Arkitekt: Land Arkitektur

Torget med tillhörande gata har anor från medeltiden. Målet med ombyggnaden är bland annat att fylla på med nya aktiviteter för invånarna.

Siegbahnsparken. Foto: Göran Ekeberg.

Siegbahnsparken, Uppsala

Arkitekt: Karavan Landskapsarkitekter AB

Parken ligger strax intill den nya stadsdelen Rosendal. Den är grön och skuggig tack vare många sparade träd och att befintlig växtlighet och stenhällar har lyfts fram.

Mer om Landmärket

Vem som står som vinnare avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

Landmärket tilldelas ett landskapsarkitekturobjekt av hög arkitektonisk kvalitet gällande gestaltning, förverkligande och utförande. Juryn utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur.

Mellan åren1987–2018 delade Sienapriset ut för att främja god utemiljö och tilldelades ett objekt och dess arkitekt. Från och med 2019 ersattes Sienapriset av Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur. 2022 fick priset namnet Landmärket efter en namntävling.

Juryn har, förutom Jeanette Nilsson, bestått av landskapsarkitekterna LAR/MSA Martin Arfalk, Mandaworks, och Emily Wade, Landskapslaget och adjungerad professor vid SLU samt Ann-Sofi Noring, styrelseledamot i den internationella museikommittén CIMAM och ledamot i Kungliga Konstakademien.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad: