Nominerad Landmärket 2022

Park och lekplats i Helsingborg kan vinna pris

Dockanparken med Djungellekplatsen en av tre nominerade till Landmärket 2022.

Juryns motivering

En torrdocka i Helsingborgs hamnområde har fått en ny roll tack vare en stark originalitet i utformningen. Dockanparken, som ligger i ett läge invid den täta, trafikerade staden, tar fasta på de effektfulla kontrasterna med det öppna sundet och platsens hamnhistoria men tar också ett oväntat språng ut i fantasins värld.

Utformningen utgår från den karaktärsfulla miljön men tillför ett andrum och nytänkande upplevelser. I stället för att riva och utplåna tidens spår, förstärks på ett häftigt sätt platsens karaktär och relation till sin kontext. Havets närvaro förstärks med ett vattenfall och referenserna till hamnhistoria syns i varsamt sparade båtdetaljer, containerväggar till skydd mot bullrande trafik och återkommande gul signalfärg som effektfullt knyter ihop helheten.

Den gamla varvskranen har blivit ett uppdaterat landmärke och dess svävande plattform en scen. Växtmaterial och lekutrustning flätar övertygande ihop hamnkaraktären med temat ”djungel”, som barnen själva valt. Det är ett överraskande och humoristiskt inslag som ger såväl besökare som boende i det nya grannskapet ett populärt nytt utflyktsmål.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Park och djungellekplats i Helsingborg vinner pris
Vinnare 2022
Landmärket

Park och djungellekplats i Helsingborg vinner pris

Helsingborgs stad och Arkitekterna Krook & Tjäder arkitekter i Malmö AB
Dockanparken med Djungellekplatsen i Helsingborg vinner Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2022.
Park i Uppsala nominerad till pris
Landmärket

Park i Uppsala nominerad till pris

Karavan Landskapsarkitekter AB
Siegbahnsparken är en av fyra nominerade till Landmärket 2022.
Torg och gata nominerat till arkitekturpris
Landmärket

Torg och gata nominerat till arkitekturpris

Land Arkitektur
Hertig Johans torg i Skövde är en av fyra nominerade till Landmärket 2022.