Under coronapandemin har många arbetat hemifrån. Men nu är det dags för många att återgå till arbetsplatsen. Då är det bra att ha en plan över hur det ska gå till.
När pandemin drog in över landet förra året stannade konjunkturen av. Många arkitektkontor var tvungna att korttidspermittera och sedan även säga upp anställda. Men nu ser det ljusare ut och arbetslösheten för arkitekter minskar sakta.
Från och med februari 2021 träder nya regler för korttidsstöd i kraft och gäller retroaktivt från 1 december 2020 och som förslaget ser ut kommer stödet till korttidsarbete att förlängas till juni 2021.
Att tänka på när du tecknar avtal om korttidsarbete
Korttidsarbete innebär att vid en ekonomisk kris kan en överenskommelse träffas mellan arbetsgivare och förbund om att arbetstagare ska gå ner i arbetstid och lön under begränsad tid. Här följer några tips till dig som har kollektivavtal på din arbetsplats och ska teckna ett avtal om korttidsarbete
Arbetar du hos en arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan du komma överens individuellt om att gå ned i arbetstid och lön. Din arbetsgivare kan erhålla statligt stöd för korttidsarbete under vissa särskilda förutsättningar.
Det centrala avtalet säger att det är möjligt att använda den arbetsbefriade tiden under korttidsarbete till utbildning – både internt och externt. Men det är inte reglerat vad som räknas som utbildning och hur omfattande utbildningen kan vara. Vad är det som gäller?
Coronapandemin – så har arkitekternas arbetsliv påverkats
Den pågående coronapandemin påverkar arkitekternas arbetsliv i hög grad. Många mår sämre men det finns också de som påverkats positivt av att arbeta på distans. Det visar en enkät som besvarats av yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Arkitekter.