Yogapaviljongen, Nyréns Arkitektkontor. Foto: Thomas Zaar.

Yogapaviljongen

Yogapaviljongen i Stockholm, Nyréns arkitektkontor.

Högt på en klippa, i gränslandet mellan brus och grönska, ligger Vasaparkens Yogapaviljong, en plats för yoga och mindfulness, öppen för alla, mitt i stan. Läget, på en av de höjder som ger den västliga parkdelen dess karaktär, vill ge en luftig frihetskänsla, och genom att utnyttja klippan samtidigt spara parkens gräsyta. Med en grundläggning ovan mark, på plintar infästa i berg, görs ingreppet dessutom reversibelt. Paviljongen är bygd av linoljeimpregnerad furu av rejäla dimensioner, där urhakningar och knutar gör konstruktionen självlåsande. Den är rumsbildande men transparent, och dess ribbsystem skapar spännande skuggeffekter. En välintegrerad belysning skapar ett mjukt ljusrum och den upphöjda placeringen med utblick mot Sankt Eriksplan signalerar sin närvaro utåt och inåt, dag och natt. Yogapaviljongen balanserar på klippkanten med en känsla av lätthet och lugn, trävarm och gyllene bland lövkronorna i sommarsolen – eller glödande som en fyr i det djupa vintermörkret.

Senaste inkomna projekt

Visa alla projekt
Hoppet förskola
Lekmiljö
År:

Hoppet förskola

Arkitektkontor: Mareld landskapsarkitekter AB
Hoppet förskola i Göteborg, Mareld landskapsarkitekter.
Rinkeby norra stadspark
Stadsrum och parker
År:

Rinkeby norra stadspark

Arkitektkontor: Landskapslaget
Rinkeby norra stadspark i Stockholm, Landskapslaget.
S:t Görans sjukhus
Vård och skola
År:

S:t Görans sjukhus

Arkitektkontor: Landskapslaget
S:t Görans sjukhus i Stockholm, Landskapslaget.