Järnvägsparken Åkersberga, Topia Landskapsarkitekter. Foto: Topia.

Järnvägsparken Åkersberga

Järnvägsparken i Åkersberga, Topia Landskapsarkitekter.

Topia anlitades av Österåkers kommun för att rusta upp den anrika järnvägsparken i Åkersberga. Parken har fått nytt liv med svepande perennplanteringar, praktfulla körsbär, ett livfullt promenadstråk samt generösa ytor för folkliv, lek och aktivitet.

Järnvägsparken är en av de enda bevarade platserna i centrala Åkersberga som påminner om stadens historia. Den har sedan invigningen i början av 1900-talet varit det första mötet med Åkersberga för spårburna trafikanter.

Visionen under upprustningens gång har varit en ståtlig finpark som visar upp Åkersbergas bästa sidor och där lek och parkliv samsas med historia och lokalkultur. Parkens besökare kan flanera längs med ett generöst tilltaget gångstråk kantat av praktfulla perennplanteringar och talrika körsbärsträd vars fylliga blomsterprakt blir en ögonfröjd för hela Åkersberga under vårblomningen. Under körsbärsträden finns varierat möblemang för umgänge, fika, solbad, läsning och vila.

Centralt i parken ligger en fantasifull temalekplats utförd av Lekplatsbolaget som med snickarglädje och hantverksmässigt utförda lekobjekt visar upp Åkersbergas lokala historia.

Målet med upprustning av Järnvägsparken var att berika parken med varierande vistelsevärden och skapa en upplevelserik park för alla åldrar.

Senaste inkomna projekt

Visa alla projekt
Årstidernas park
Stadsrum och parker
År:

Årstidernas park

Arkitektkontor: (nod) COMBINE
Årstidernas park i Umeå, (nod) COMBINE och Umeå kommun.
Johannisbergs våtmarkspark
Rekreation och idrott
År:

Johannisbergs våtmarkspark

Arkitektkontor: Topia Landskapsarkitekter
Johannisbergs våtmarkspark i Västerås, Topia Landskapsarkitekter.
Kvarnlunden
Stadsrum och parker
År:

Kvarnlunden

Arkitektkontor: Umeå kommun
Kvarnlunden i Umeå, Umeå kommun.