Dans som tar plats

Publicerad:

Dans har så många fler aspekter än hälsa. Det upptäckte Johanna Bratel vid ett besök bland dansanta seniorer i en park i Mexico City.

Att dansa i parken kostar 10 pesos (5 kronor), mer erfarna dansare håller informella klasser för nybörjare. Samtliga foton: Johanna Bratel

I Mexico City, där jag befinner mig under våren, fylls många parker och torg på helgerna av informell dans.

I parken dansas främst Danzón, en dansstil ursprungligen från Kuba där man dansar tätt i par med flytande, mjuka rörelser. 
Vissa besökare har kommit till parken för att dansa under flera decenniers tid.

Dansarna strömmar in efter lunch och stannar till sen eftermiddag. Man har på sig sin allra bästa outfit, dramatiska håruppsättningar, perfekt eyeliner, kostymer och polerade skor. Vissa har dansat i många år, andra kommer till parken för att lära sig nya steg. Alla kommer väl förberedda med snacks och dryck, somliga dukar upp en hel måltid. Då och då lösgör sig någon från sitt sällskap för att artigt bjuda upp till dans. Det finns ett överflöd av stolar utplacerade. Danzón, en kubansk musikstil, strömmar ur högtalarna.

Medelåldern är hög. I ett hörn av parken finns en offentlig toalett, en liten detalj, som tillsammans med sittmöjligheter är särskilt viktig för äldre.

En grupp för vilka tillgången till offentliga toaletter är särskilt viktigt inkluderar äldre, en majoritet av parkens besökare är 65+.
Victor, som är tidigare tävlingsdansare, kommer till parken för att han älskar att dansa och för att socialisera.

Jag slår mig ner på en av stolarna för en stund. Mannen bredvid mig presenterar sig som Victor. Han brukade komma hit med sin fru, för tjugo år sedan gick hon bort. Sedan dess har han fortsatt komma till parken varje lördag. Han känner sig mindre ensam så, och han älskar ju att dansa. Han visar mig några steg, det går snabbt, berättar att han en gång i tiden tävlat i dans. Medan vi pratar noterar Victor att en kvinna suttit ensam ett bra tag och snart är han tillbaka på dansgolvet igen.

Parken är en social plats där både gamla och nya vänner möts, i dansen men också i pauserna.
Danzón handlar lika mycket om stil som stegen. Parken är fylld av flamboyanta män och kvinnor.

​​Äldres dans kopplas ofta främst till hälsoaspekter. Dans anses bra för kropp och själ, det är något som ger motion och minnesträning. Men dans har också sociala, kroppsliga och känslomässiga dimensioner, något som många gånger förbises i samtalet om äldre och dans. Samtidigt finns det inom dansen och dess olika genrer tydliga ideal kring kropp där dansaren betraktas utifrån ålder och kön. Det är därför fint att se äldre så självklart ta plats i dansen och det offentliga rummet i Mexico City.

Johanna Bratel

Att kunna sitta ner och vila en stund är för många äldre också viktigt. I parken finns ett överflöd av stolar utplacerade.
Framåt eftermiddagen tar vissa dansare igen sig på någon av parkens bänkar.

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
”Du kan helt enkelt säga nej”
Bloggar
Publicerad:

”Du kan helt enkelt säga nej”

Alla vi borde ställa oss frågan: Hur kan jag som arkitekt bidra till ett bättre och mer rättvist samhälle? När politiker och beställare kommer med planer och projekt som inte respekterar mänskliga rättigheter kan vi helt enkelt säga nej, skriver landskapsarkitekt LAR/MSA Karin Andersson.
Författare:
Disorder
Kampen för vatten i Mexico City
Bloggar
Publicerad:

Kampen för vatten i Mexico City

nterar vattenutmaningarna under de kommande decennierna, skriver Johanna Bratel.
Författare:
Disorder
Orden som döljer stadens utveckling
Bloggar
Publicerad:

Orden som döljer stadens utveckling

Vi behöver förstå vad som döljer sig bakom de vägledande orden, vad som sägs mellan raderna, när begreppen är flytande och fria för tolkning. Detta för att förstå dagens stadsutveckling och dess konsekvenser, skriver Karin Andersson. Hon exemplifierar med Lövholmen i Stockholm, som ska exploateras. 
Författare:
Disorder