Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs

Vinnare av Guldstolen 2019

Blique by Nobis i Hagastaden i Stockholm får Sveriges Arkitekters pris Guldstolen för bästa inredning. Hotellinteriören prisas för sin förvandling av Sigurd Lewerentz modernistiska lagerbyggnad till en välkomnande urban oas. Priset delades ut den 10 mars på Arkitekturgalan i Konserthuset

– Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus så inomhusmiljön spelar en stor roll för vår hälsa och välbefinnande. Att lyfta den bästa inredningsarkitekturen är därför viktigt ur ett folkhälsoperspektiv. Dessutom vill vi belöna de skickliga inredningsarkitekterna i vår kår – grattis! säger förbundsordförande Tatjana Joksimović.

Vinnare av Guldstolen 2020, Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs.
Vinnare av Guldstolen 2020, Blique by Nobis. Foto: Bruno Ehrs.

Arkitekt: Wingårdhs, ansvarig arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh.
Beställare: Nobis

Med lika delar självförtroende och respekt för arkitekturhistorien har inredningsarkitekterna åstadkommit det omöjliga: konverterat en rationell arbetaroverall till välskräddad kostym, förvandlat en förbisedd bakgårdsfastighet i stadens utkant till en välkomnande urban oas. Blique by Nobis visar att Gud lever i minsta sladdragning, att även den strängaste modernist mår gott av att bli kittlad under hakan emellanåt och att inlevelse och empati kan försätta betong.

Juryns motivering

Jury 2019

  • Anna Harbom, arkitekt SIR/MSA
  • Molly Möller, arkitekt SIR/MSA
  • Mikael Pauli, konstnär
  • Susann Wessely Gromark, arkitekt SIR/MSA
  • Mark Isitt, Journalist
  • Sekreterare: Ulrika Nero