Guldstolen 2010

Restaurang Buco Nero i Stockholm vinner Guldstolen 2010.

Restaurang Buco Nero i Stockholm. Fotograf: Åke E:son Lindman.

Juryns motivering

I restaurang Buco Nero finns ljuset, materialen och precisionen och med ett skickligt handlag har ett gammalt garage omvandlats till en alldeles speciell plats.

Under jorden finns ljuset. Arkitekten Rachid Lestaric har förvandlat ett mörkt parkeringsgarage till ett underjordiskt mat-tempel. Det kan verka vara en omöjlig uppgift att skapa en stilfull och funktionell restaurang i ett före detta underjordiskt garage, men på Buco Nero har arkitekten lyckats med konststycket. Besökaren leds via en smal och hemlighetsfull trappa ned i lokalen, förbi det öppna restaurangköket, mot den överraskande ljusa och rymliga matsalen. Konceptet bygger på mycket precisa detaljer och en tydlig färgkod som delar in lokalerna i olika avdelningar. De till synes enkla detaljerna är mycket omsorgsfullt utformade med en hög teknisk precision, som de helgjutna betongdiskarna. Lokalen upplevs både som lekfull och sober.

Restaurang Buco Nero i Stockholm

Arkitekt: Rachid Lestaric.
Beställare: Café Roslags AB genom Sascha Smederevac.
Konsulter: K: Viatec AB genom Tommy Tegelgård. E: Grönlunds elektriska. V: JW-VENT genom Janne Wiberg. Akustik: ACAD-international SB genom Lennart Karlén. Betong: Industri­betong genom Daniel Bergström och Alexander Verlis. Ljud: Car Audio. Kök: Congusto. Byggledare: Robert Kobylnik.

Övriga nominerade

Restaurang Mathias Dahlgren på Grand hotel i Stockholm av Studioilse.
Apladalsskolan i Värnamo av ABAKO arkitektkontor med beställaren Värnamo kommun.
Story Hotel i Stockholm av Koncept Stockholm.

Jury

  • Lars Johansson
  • Sylvia Kronstad
  • Eva Dalman
  • Erik Simonsen
  • Jan Lang