Mälardalens högskola, Campus, Eskilstuna. Arkitekt AIX Arkitekter. Foto: Åke E:son Lindman.

Mälardalens högskola – nominerad till Guldstolen 2020

Mälardalens högskola är en av de fyra utvalda interiörerna som kan vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 25 mars.

Ett komplext uppdrag, att inhysa en högeffektiv högskola i två arkitektoniska ytterligheter – den ena ny och spektakulär, den andra hundraårig och funkisstram – utan att kompromissa med logistiken och pedagogiken och det slagkraftiga uttryck som i dag krävs för att locka studenter.

Lösningen heter färg. Färg i överflöd. En gummimatta löper som en eldröd tråd genom hela komplexet. Bulliga möbler och specialsnickerier i röda och gröna nyanser – inspirerade av omgivningens tegelbyggnader och parkområden – bidrar till det muntra helhetsintrycket. Färgerna exploderar i all sin fyrverkeriprakt i de ljusa atrierna där omsorgsfullt placerade umgängesytor fyller rymden med röster och rörelse.

Det är en uppsluppen lösning som skickligt maskerar projektets många utmaningar och en redan mycket uppskattad identitetsbärare för högskolan.

Juryns motivering

Projektfakta

Ansvariga

  • Uppdragsansvarig: Annika Askerblom arkitekt SAR/SIR/MSA, Malin Lindell arkitekt SIR/MSA.
  • Handläggare/uppdragsansvarig: Heli Vauhkala arkitekt SIR/MSA.
  • Medverkande: Valentino Barbu, Anna Barenghi, Kristina Daoud, Matilda Emricson, Kristian Falk, Meryem Gülenay, Ann Hedlund, Maria Kempe, Malin Lydén, Lena Lynch, Barthélémy Massot, Anna Rizzon, Pipsa Saarento, Momo Tham, Yasemin Yilmaz.

Beställarens ombud

  • Anna Gulyas, Projektchef, Mälardalens högskola.
Se övriga nominerade