EQT – nominerad till Guldstolen 2021

EQT är ett kontor i Stockholm och är en av de fyra utvalda interiörerna som kan vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.

Juryns motivering

Inredningen speglar beställarens verksamhet, nämligen förädling. En snabbt växande organisation har gått från hörnkontor till öppet landskap, där inredningsarkitekterna har skräddarsytt inredningen. Resultatet är en exklusiv och elegant miljö. Med ambitionen att skapa en plats de anställda sällan vill eller behöver lämna – här arbetar man långa dagar – har varje detalj, från receptionsdiskens släta och läderförsedda ytskikt till kapprummets granithuggna skoputs, bearbetats av inredningsarkitektens strama penna.

Planens organisation förtydligas av en mörkt utformad kärna, medan kontorsytorna är ljusa och ger ett intryck av lugn och koncentration. En stor lounge och matsal står till medarbetarnas förfogande dygnet runt. Inredningen är genomtänkt och detaljrik, med lokala och hållbara material, som har förädlats och samspelar smakfullt. Inredningsarkitekten har arbetat med repetition, såsom en återkommande radie på detaljer. Den blir ett taktilt inslag för handen att utforska och skapar en visuell helhet. Smart belysning, osynligt integrerad i undertaket, skapar en mjuk matta av ljus i korridorerna.

Kontoret är rikligt smyckat med konst som kontrasterar och förstärker den avvägda inredningen. Lik en oklanderligt måttsydd italiensk kostym, blir resultatet en självsäker inramning till verksamheten som får tillgångar att växa.

Projektfakta

Ansvarig

  • Marco Checchi, founding partner, inredningsarkitekt MSA, MFA, uppdragsansvarig

Byggherre

  • EQT

Medverkande

  • Erik Barnes, inredningsarkitekt BFA, projektsamordnare
  • Sonya Simmonds, inredningsarkitekt BFA, projektsamordnare
  • Axel Bjurström, inredningsarkitekt MFA, medverkande
  • Michaela Tamm, arkitekt SIR/MSA, MFA, medverkande
  • Siri Lindberg, arkitekt SAR/MSA, medverkande
  • Karolina Nyström, Inredningsarkitekt MSA, BFA, medverkande