Nominerad Guldstolen 2021

Inredning i smyckesbutik nominerat till pris

Smyckesbutiken All Blues ligger i centrala Stockholm och är en av de fyra utvalda interiörerna som kan vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning.

Juryns motivering

Nyfikenhet är första känslan: Vad händer här? Ett galleri? Nej, ett butiksprojekt där inredningen är finkalibrerad som ett elektronmikroskop. De avskalade väggarna, som man modigt valde att behålla, ter sig som ett konstverk och ger en perfekt rå kontrast till butikens smycken och den övriga inredningens få komponenter. De består i huvudsak av tre minimalistiska artefakter; kassavalvet, spegelkorset och transaktionsdisken.

Kassavalvet är en fristående glasbox, ställd diagonalt och förankrad med millimeterprecision i en ursparning i det gjutna betonggolvet. Kunderna rör sig runt vitrinen där smyckena tycks sväva på sina glashyllor, fullt synliga från alla håll. Spegelkorset står på samma stadiga sätt, sträcker sig högt upp till tak och erbjuder fyra kunder varsitt avskilt utrymme för provning. Transaktionsdisken, den tredje parten, är av metall. Dess display- och avställningsyta är gjord av grova blankborstade metallstänger, med lösa dynor som är tillverkade av gjutet skumgummi.

De höga fönstervalven låter lokalen bada i ljus under soliga dagar. Vinter- och kvällstid står takmonterade lysrörsarmaturer för belysningen. Målet har varit att skapa ett nytt flöde i lokalen och i dialogen med kunden. Resultatet är en butiksinredning på hög konstnärlig nivå som skiljer sig radikalt från andra sätt att visa fram och sälja smycken – modigt, avskalat, rått och elegant.

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
Kunskapshuset i Gällivare har bästa inredningen
Vinnare 2021
Guldstolen

Kunskapshuset i Gällivare har bästa inredningen

Liljewall och MAF arkitektkontor
Kunskapshuset i Gällivare vann Guldstolen 2021, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning.
Skräddarsydd inredning nominerat till pris
Guldstolen

Skräddarsydd inredning nominerat till pris

Studio Stockholm
EQT är ett kontor i Stockholm och var en av de fyra nominerade till Guldstolen 2021.