Vinnare av Guldstolen 2021
Vinnare 2021
Vinnare Guldstolen 2021

Kunskapshuset i Gällivare har bästa inredningen

Kunskapshuset i Gällivare vann Guldstolen 2021, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning.

Juryns motivering

Här huserar stadens samlade vuxen- och gymnasieutbildningar. Verksamhetens behov har resulterat i välstuderade planlösningar med diagonala stråk som löper och genomkorsar lokalerna i flera riktningar. Fönsterplaceringar tillåter den lågt stående vintersolens ljus att svepa in. Inredningen är inspirerad av bygden: kulturen, landskapet, gruvan. Möblerna är bastanta men flexibla, belysningen är lekfullt grafisk i korridorer och hemvister medan matsalens projektspecifika sirliga armaturer är inspirerade av fiskespön. Stora dörrhandtag och skärmtak i glänsande koppar vittnar om genomtänkt och förankrad formgivning. Närheten till fjällvärlden och den samiska kulturen är påtaglig och avspeglas förutom i projektets starka färgsättning även i den integrerade konsten.

Skolans verkstäder syns inåt och utåt mot det kommersiella stråket. Eleverna tycks trivas, det märks på de rena och prydliga lokalerna. Längs östfasaden finns skyltfönster där yrkesprogrammens elever kan visa upp och sälja sina alster och därigenom få en koppling till samhället och världen som väntar efter utbildningen. Även andra samhällsfunktioner ryms. Kommunfullmäktige sammanträder i en högt belägen sal med björknäverbeklätt talarpodium och Gällivares invånare välkomnas att röra sig genom byggnaden för att befolka det interiöra torget, som är nav för mötesplatser och utbildningslokaler.

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
Inredning i smyckesbutik nominerat till pris
Guldstolen

Inredning i smyckesbutik nominerat till pris

All Blues och Jack Dalla Santa
Smyckesbutiken All Blues ligger i centrala Stockholm och var en av de fyra utvalda interiörerna att vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning.
Skräddarsydd inredning nominerat till pris
Guldstolen

Skräddarsydd inredning nominerat till pris

Studio Stockholm
EQT är ett kontor i Stockholm och var en av de fyra nominerade till Guldstolen 2021.