Nominerad Guldstolen 2021

Privatbostad på Ekerö nominerad för bästa inredning

Villa G är en privatbostad på Ekerö utanför Stockholm som var en av de fyra nominerade till Guldstolen 2021.

Juryns motivering

En skulptur i villaform är detta hem för en ung arkitekturintresserad familj som består av två vuxna och två barn. Kompromisslös i sin design och detaljering med noggranna och genomtänkta materialval.

Planlösningen i form av fyra bågar i en mjuk kvadrat har skapat väl avvägda ytor, samband och flöden som böljar naturligt genom bostaden. Rummen är generösa och välplanerade med tilltagen höjd till tak. Det fåtal material som används – betong, ekpanel, terrazzo, vit puts – bildar en lugn och behaglig bas och fönsterbandet bjuder på en bred horisontalvy. Nästintill all teknik är snillrikt inbyggd i de bågformade väggarna och spänning skapas av lönndörrar in till sovrummen som även har fått smart dold förvaring.

Arkitekt och beställare har gemensamt valt material som håller och åldras vackert. Noggrann avvägning mellan hemmets öppna och stängda delar, de privata ytorna och umgängesytorna ger rummen olika karaktär. Smart placering av fönsteröppningar ger utblickar som fångar in det omgivande landskapet och skärmar av det relativt tättbebyggda närområdet.

Trots sin på många sätt extrema utformning har arkitekt tillsammans med sin beställare skapat en bostad som är både funktionell och hemtrevlig – det är lätt att föreställa sig livet i denna villaskulptur. Det är varken ett museum eller ett skrytbygge utan ett sofistikerat hem med en varm och välkomnande atmosfär.

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
Kunskapshuset i Gällivare har bästa inredningen
Vinnare 2021
Guldstolen

Kunskapshuset i Gällivare har bästa inredningen

Liljewall och MAF arkitektkontor
Kunskapshuset i Gällivare vann Guldstolen 2021, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning.
Inredning i smyckesbutik nominerat till pris
Guldstolen

Inredning i smyckesbutik nominerat till pris

All Blues och Jack Dalla Santa
Smyckesbutiken All Blues ligger i centrala Stockholm och var en av de fyra utvalda interiörerna att vinna Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för årets bästa inredning.
Skräddarsydd inredning nominerat till pris
Guldstolen

Skräddarsydd inredning nominerat till pris

Studio Stockholm
EQT är ett kontor i Stockholm och var en av de fyra nominerade till Guldstolen 2021.