Nominerad Trafikverkets arkitekturpris 2021

Varvsbron i Helsingborg kan bli en vinnare

Varvsbron på Oceanpiren i Helsingborg är en av de fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.

Juryns motivering

Med sina mjuka och svängda former tar Varvsbron steget ut i Oceanhamnen, Helsingborgs nya urbana arkipelag. En föredömlig process, präglad av innovation och kreativitet, har resulterat i en väl gestaltad artefakt som samtidigt spänner bågen och visar vägen för stadens framtida stadsutveckling.

Här bjuds gående och cyklister in till en resa som vindlar fram över vattnet. Blicken leds över hav, hamntrafik, ny och gammal bebyggelse och bort mot Danmark och horisonten. Med högresta master och stadiga vant blinkar Varvsbron mot sin omgivning. Resultatet går att likna vid ett skulpturalt smycke vars smäckra stålkonstruktion är lekfull, vacker och funktionell.

Brons olika komponenter har sammanförts med imponerande precision till en helhet som gör avtryck i upplevelsen. Projektet visar hur gående och cyklister kan prioriteras i stadens trafiknät genom att skapa en attraktiv genväg; en härlig väg hem.

Fler nominerade till Trafikverkets arkitekturpris

Visa alla vinnare och nominerade
Spårväg i Lund vinner arkitekturpris
Vinnare 2021
Trafikverkets arkitekturpris

Spårväg i Lund vinner arkitekturpris

Lunds kommun och Atkins
Spårvägen Lund C–ESS, en 5,5 km lång spårvägslinje med nio hållplatser vinner Trafikverkets arkitekturpris 2021.
Cykelväg på Gotland nominerat till pris
Trafikverkets arkitekturpris

Cykelväg på Gotland nominerat till pris

Sweco
Väg 140, Klintehamn–Västergarn, en ny gång- och cykelväg på Gotland är en av de fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.
Resecentrum i Bollnäs nominerat till arkitekturpris
Trafikverkets arkitekturpris

Resecentrum i Bollnäs nominerat till arkitekturpris

Sweco
Bollnäs resecentrum ligger på Järnvägsgatan 15 i Bollnäs och är en av de fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.