Nominerad Trafikverkets arkitekturpris 2021

Resecentrum i Bollnäs nominerat till arkitekturpris

Bollnäs resecentrum ligger på Järnvägsgatan 15 i Bollnäs och är en av de fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.

Juryns motivering

Bollnäs nya resecentrum är inbjudande och tydligt. Det gamla stationshuset har fått en uttrycksfull flygel med stark identitet, som höjer statusen för kollektivtrafiken. Genom ett enkelt tillägg i hållbara material, förankrat i lokal tradition, har man omvandlat en blåsig och otrygg plats till en generös värmestuga. Väntsalens öppna glasfasad sprider ett välkomnande ljus över den plats man skapat som avslutning på gångstråket från centrum. Planteringarnas färgprakt kontrasterar mot byggnadens rena insida. Den frilagda limträstommen beskriver tydligt byggnadens skurna vinklar även invändigt och skapar samtidigt ett luftigt rum, lätt att trivas i.

Träkonstruktionens upprepning bildar intima rum i rummet. Resecentrums funktioner är alla skickligt integrerade i arkitekturen. Både väntsalen och platsen utanför präglas av hög kvalitet och omsorg om detaljen. Avsaknad av reklam och plottrig skyltning bidrar till ett visuellt lugn.
Bollnäs resecentrum är inte bara en plats för väntan utan också en mötesplats i staden och ett rum för alla åldrar.

Fler nominerade till Trafikverkets arkitekturpris

Visa alla vinnare och nominerade
Spårväg i Lund vinner arkitekturpris
Vinnare 2021
Trafikverkets arkitekturpris

Spårväg i Lund vinner arkitekturpris

Lunds kommun och Atkins
Spårvägen Lund C–ESS, en 5,5 km lång spårvägslinje med nio hållplatser vinner Trafikverkets arkitekturpris 2021.
Varvsbron i Helsingborg kan bli en vinnare
Trafikverkets arkitekturpris

Varvsbron i Helsingborg kan bli en vinnare

Ramboll Sverige
Varvsbron på Oceanpiren i Helsingborg är en av de fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.
Cykelväg på Gotland nominerat till pris
Trafikverkets arkitekturpris

Cykelväg på Gotland nominerat till pris

Sweco
Väg 140, Klintehamn–Västergarn, en ny gång- och cykelväg på Gotland är en av de fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.