Nominerad Trafikverkets arkitekturpris 2023

Nya Skurubron nominerat till arkitekturpris

Nya Skurubron i Nacka är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.

Juryns motivering

Nya Skurubron är en del av Värmdöleden och utgör en viktig förbindelse mellan Stockholm och skärgården. Den första bron byggdes här 1915 och byggdes ut 1957. 2011 anordnades en internationell arkitekttävling för en ny bro. Viktigt i tävlingen var relationen till landskapet och de befintliga broarna, trafiklösningar och genomförandet.

Förslaget ”Kontrapunkt” vann tävlingen för sin skönhet och tydliga grepp. ”Den smäckra brobanan bärs elegant upp av bropelarna”, skrev juryn i sin motivering.

Nya Skurubron har genomförts med hög ambition från tävling till genomförande. Genom hela processen har beställare, arkitekt och entreprenör tillsammans hanterat alla utmaningar som uppkommer i denna typ av projekt med hög komplexitet. Trots att förändringar skett under processen har tävlingsförslagets originella och dynamiska koncept genomförts och förstärkts.

Den nominerade är en modern, skulpturalt utformad bro med vackra smäckra linjer som gör ett lätt nedslag i landskapet. Bron är försynt i transportsystemet men storslagen i landskapet. Ned till minsta detalj har utförandet skett med stor precision och omsorg. I och med att en ny bro byggts bredvid den gamla frigörs dessutom plats för gång- och cykeltrafik.

Fler nominerade till Trafikverkets arkitekturpris

Visa alla vinnare och nominerade
Bro över Djurgårdsbrunnsviken vinner pris
Vinnare 2023
Trafikverkets arkitekturpris

Bro över Djurgårdsbrunnsviken vinner pris

&Rundquist
Folke Bernadottes bro på Djurgården i Stockholm vinner Trafikverkets arkitekturpris 2023.
Ekodukt över E6:an nominerat till arkitekturpris
Trafikverkets arkitekturpris

Ekodukt över E6:an nominerat till arkitekturpris

Tyréns
E6 Hallandsåsen i kommungränsen mellan Båstad och Ängelholm, Skåne/Halland är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Tågstation i Malmö kan vinna arkitekturpris
Trafikverkets arkitekturpris

Tågstation i Malmö kan vinna arkitekturpris

Sweco Sverige
Station Rosengård i Malmö är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.