Vinnare av Trafikverkets arkitekturpris 2023
Vinnare 2023
Vinnare Trafikverkets arkitekturpris 2023

Bro över Djurgårdsbrunnsviken vinner pris

Folke Bernadottes bro på Djurgården i Stockholm vinner Trafikverkets arkitekturpris 2023.

Juryns motivering

Folke Bernadottes bro sträcker sig över Djurgårdsbrunnsviken mitt emellan Djurgårdsbron vid Strandvägen och Djurgårdsbrunn. Den har gjort det lättare att röra sig till södra delarna av Djurgården från Gärdet och dess museer, precis på den plats där Karl XIV Johan en gång lät bygga en flottbro och en tillfällig bro fanns under Stockholmsutställningen 1930. Folke Bernadottes bro över Djurgårdsbrunnsviken utgör i sitt läge mellan Museiparken och Rosendals slott en återupprättad viktig koppling för gående mellan den norra och södra delen av Djurgården samtidigt som den möjliggör nya vyer och perspektiv.

Utformningen av bron utgår från ett analysarbete kring landskapsrummet och den historiska förankringen. Ambitionen var att spänna över hela vikens bredd i ett enda språng, utan att göra en stor och hög konstruktion i det känsliga historiska landskapet.

Bågbron är 97 meter lång, utan mellanstöd med ett bärande fackverk av höghållfast rostfritt duplex-stål. Upplag för mellanstöd och broändar utgörs av en dold betongkonstruktion under mark som får bron att se ut som en enda båge över vattnet och som ansluter till omgivande landskap.

Vinnarmotivering

Vinnaren spänner spänstigt och vackert över vattnet som en snabbt tecknad linje, genomförd med högsta precision. I all sin anspråkslöshet är vinnaren just det en bro ska vara – den förbinder och ger tillgänglighet, den är vacker och den tål att användas under lång tid. Folke Bernadottes bro har en form och funktion som fungerar från minsta detalj till kompositionen i landskapet och tillsammans med övriga broar över Djurgårdsbrunnsviken.

Fler nominerade till Trafikverkets arkitekturpris

Visa alla vinnare och nominerade
Ekodukt över E6:an nominerat till arkitekturpris
Trafikverkets arkitekturpris

Ekodukt över E6:an nominerat till arkitekturpris

Tyréns
E6 Hallandsåsen i kommungränsen mellan Båstad och Ängelholm, Skåne/Halland är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Nya Skurubron nominerat till arkitekturpris
Trafikverkets arkitekturpris

Nya Skurubron nominerat till arkitekturpris

Dissing+Weitling
Nya Skurubron, Nacka kommun, Stockholm är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.
Tågstation i Malmö kan vinna arkitekturpris
Trafikverkets arkitekturpris

Tågstation i Malmö kan vinna arkitekturpris

Sweco Sverige
Station Rosengård i Malmö är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 9 april i Malmö.