Nominerad Landmärket 2021

Vårbergstoppen – nominerad till Landmärket 2021

Vårbergstoppens lekplatser i Stockholm var en av de fyra nominerade till att vinna Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur.

Juryns motivering

Vårbergstoppen är en skicklig syntes av det konstruerade och det naturliga landskapet som utnyttjar platsens förutsättningar och topografi. Parken har nu fått en ny användning i en omvandling där bostäder byggs intill parken. Lekplatsen vid den nya centrala entrén har två delar med olika kvaliteter som vittnar om arkitekternas inlevelse i leken. Äventyret består av ett kraftfullt gestaltat trappsystem med trädäck som vävts in i branten och binder samman platser för lek och annan vistelse. I skogsbrynet nedanför ligger Sagoskogen, flankerad av stämningsfullt formade solitära växter.

Projektet har premierat leklust, i en dialog med barn och unga. Trots ganska få element och viss användning av färdig utrustning skapas ett eget uttryck med inslag av sinnlighet och spänning som ger fantasin fritt spelrum. Konstnärliga inslag som en familj av klot, bestående av formstarka lockande träskulpturer, är välfunna och egensinniga. Här finns en kittel att ”koka” pinnar och löv i och en ränna för att skjutsa iväg kottar. Intill ligger skulpturala ekstockar, dekorativt perforerade för att hjälpa insekter att kolonisera. Helheten bildar en urbanekologi som bevarar och förstärker skogens lekmiljö genom sina oväntade inslag.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Stora Torg – vinnare av Landmärket 2021
Vinnare 2021
Landmärket

Stora Torg – vinnare av Landmärket 2021

Sydväst arkitektur och landskap
Stora Torg i Eslöv vann Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2021.