Nominerad Landmärket 2021

Clemenstorget – nominerad till Landmärket 2021

Clemenstorget var en av de fyra nominerade till Landmärket 2021.

Juryns motivering

Clemenstorget i Lund har fått en huvudroll i och med en nybyggd spårväghållplats, som gett liv åt ett tidigare slumrande läge. Flöden av människor till och från stationen förenas på ett lyckat sätt med intima vistelseytor, åtskilda av fint bearbetade övergångar mellan material och marknivåer.

Torget är relativt oprogrammerat men ger plats åt ett flertal inslag. Det karaktäristiska krontaket av formklippta plataner och lindar från 1940-talet är så långt som möjligt bevarat. Vissa träd har behövt flyttas och fått nya lägen längs spåren som leder från torget. Träden, liksom golvet med sitt ljusa stenmjöl, ger associationer till parktorg på kontinenten. Sinnlig belysning och centralt placerade skärmtak – med geometriska mönster som återkommer i trädgallren nedanför – förstärker den lite exotiska känslan.

Ett vackert inslag är flörten med de kantande husens takkupoler. De är tolkade som små lekpaviljonger, på en gång samtida och förankrade i platsens historia. Lekfullt utströdda möbler i olika storlekar välkomnar och bidrar till att befolka Clemenstorget även under dygnets stillsamma timmar. Gestaltningens skickliga avvägning mellan befintliga värden och tillägg ger en atmosfär nästan frikopplad från tid och rum.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Stora Torg – vinnare av Landmärket 2021
Vinnare 2021
Landmärket

Stora Torg – vinnare av Landmärket 2021

Sydväst arkitektur och landskap
Stora Torg i Eslöv vann Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2021.
Vårbergstoppen – nominerad till Landmärket 2021
Landmärket

Vårbergstoppen – nominerad till Landmärket 2021

LAND arkitektur
Vårbergstoppens lekplatser i Stockholm var en av de fyra nominerade till att vinna Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur.