Nominerad Landmärket 2021

Brf Vivas gårdar – nominerad till Landmärket 2021

Brf Vivas gårdar var en av fyra nominerade till Landmärket 2021.

Juryns motivering

Få projekt överraskar som Viva, en uppseendeväckande vacker och spännande miljö som tar vara på landskapets värden och låter urberget styra gestaltningen. Flera pris har gått till husen, men behovet av goda exempel på nytänkande för utemiljöer och arbetsprocesser är skäl att lyfta bostadsrättsföreningens gårdar – det är sällsynt att arkitekturen driver innovation i den här utsträckningen.

Den skickliga hanteringen av berg, sten, vatten och växter ger ett lekfullt och dramatiskt svar på vad en bostadsgård kan vara. Projektets ansvariga har gjort medvetna vägval utifrån ett svårt läge med målet att skapa ett så litet miljöavtryck som möjligt. För att minimera sprängning av berg och påverkan på den branta östsluttningen är tillgänglighetsanpassningen inte helt uppfylld.

Landskapsarkitekterna har utformat den komplexa anläggningen i samarbete med Göteborgs botaniska trädgård. De har byggt upp växtbäddar på den kala klippan med torv och sten; planteringar är inkilade i skrevor och avsatser där dagvattnet letar sig i rännilar nerför berget. Med ett metodiskt angreppssätt har arkitekten skapat hög verkshöjd i ett extremt läge. Viva visar vägen mot nya former för samverkan mellan forskning och praktik och mellan landskapsarkitekter och byggare.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Stora Torg – vinnare av Landmärket 2021
Vinnare 2021
Landmärket

Stora Torg – vinnare av Landmärket 2021

Sydväst arkitektur och landskap
Stora Torg i Eslöv vann Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2021.
Vårbergstoppen – nominerad till Landmärket 2021
Landmärket

Vårbergstoppen – nominerad till Landmärket 2021

LAND arkitektur
Vårbergstoppens lekplatser i Stockholm var en av de fyra nominerade till att vinna Landmärket, Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur.