Nominerad Landmärket 2020

Nordisk djungel – nominerad till Landskapsarkitekturpriset 2020

Nordisk Djungel i stadsparken i Lund var en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020.

Juryns motivering

Nordisk djungel, den omarbetade sydliga entrén till Lunds stadspark, är ett lyckat exempel på hur en historisk park kan förnyas med varsamhet, kunskap och inlevelse. Djungeln är ett stämningsfullt tillägg till stadsparken, där topografin utnyttjas för att både skapa en spännande parkentré och en rogivande vistelseplats vid vatten.

Med känslig hand har parken kompletterats med nya skiffergångar, frodiga planteringar, vattenfall, bryggor och stenblock. Vattenfallet leds över en väldig skiffermur som förenar parkens övre och nedre del och blir ett anslående blickfång på håll. Upphöjda träspänger ger besökaren närkontakt med ormbunkar, magnolia och storbladiga perenner. Tilläggen är fantasifulla och oväntade, samtidigt som de visar djup samhörighet med resten av stadsparken.

Materialen är genomgående väl valda och ny möblering skickligt inplacerad för att underordna sig landskapet. Det sammantaget väl genomförda projektet vittnar om ett gott samarbete mellan arkitekt, beställare och utförare.

Parken är ett utsökt exempel på klassisk trädgårdskonst i nutida tappning, med vackra växtkompositioner och ett finstämt samspel mellan vatten, trä och sten. I en tid när många historiska parker står inför upprustning är Nordisk djungel en förebild.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Broparken – nominerad till Landskapsarkitekturpriset 2020
Landmärket

Broparken – nominerad till Landskapsarkitekturpriset 2020

White Arkitekter
Broparken i Vallastaden i Linköping var en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020.
Paradiset vinner landskapsarkitekturpris
Landmärket

Paradiset vinner landskapsarkitekturpris

02landskap
Paradiset i Vallastaden i Linköping var en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020.