Nominerad Landmärket 2020

Anders Franzéns park – nominerad till Landskapsarkitekturpriset 2020

Anders Franzéns park i Hammarby sjöstad i Stockholm var en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020.

Juryns motivering

En graciöst böljande park har anlagts längs branten mellan Danviksklippans fyrtiotalspunkthus och den nya kvartersstaden vid Henriksdalshamnen i Stockholm. Den är en sinnlig och vacker upplevelsepark för alla åldrar, full av intresseväckande detaljer och smårum att utforska.

Parken ger barnen generöst utrymme för lek i en tid när gott om plats i offentliga rum blivit en bristvara. Vajande gräs, en sandlådestrand och ett nybyggt skeppsvarv i barnstorlek väcker upptäckarglädjen till liv hos både stora och små. Med sittplatser väl integrerade med lekytorna kan vuxna sitta avskilt men ändå vara närvarande. För större barn och ungdomar finns skejtparken strax intill.

Material och detaljer är ovanligt genomarbetade för att handla om ytor för unga. Svängda rostfärgade metallräcken blir till en båtreling och de robusta gångytorna i betong med sjöstensmönster liknar en stiliserad havsbotten.
Tack vare uppfinningsrikedom och skicklig gestaltning har en undanträngd plats intill en motorväg blivit till ett nytt utflyktsmål i staden.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Broparken – nominerad till Landskapsarkitekturpriset 2020
Landmärket

Broparken – nominerad till Landskapsarkitekturpriset 2020

White Arkitekter
Broparken i Vallastaden i Linköping var en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020.
Paradiset vinner landskapsarkitekturpris
Landmärket

Paradiset vinner landskapsarkitekturpris

02landskap
Paradiset i Vallastaden i Linköping var en av fyra nominerade till Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur 2020.