Vinnare av Kasper Salin-priset 2014
Vinnare 2014
Vinnare Kasper Salin-priset 2014

Väven – vinnare Kasper Salin-priset 2014

Väven, ett kulturhus i Umeå, 2014 års vinnare av Kasper Salin-priset.

Juryns motivering

Kulturväven är del av ett stadsutvecklingsprojekt för Umeås kajområde. Den nya byggnaden vävs in i staden och förstärker Umeås nya kulturstråk längs älven. Det är en verksamhet bestående av både privata delar med konferens och hotell samt publika delar med bibliotek, scener och ateljeer. Allt är sammanvävt som en enhetlig byggnad, programmerat utifrån en grundlig samhällsdialog. Utbudet är brett och rikt som det är planerat idag, för att kunna utvecklas och anpassas i ett framtida Umeå.

Husvolymen är ett friskt förhållande till kvarterstaden, ett sätt att inordna sig och avteckna sig med vridningar och förskjutningar i volymen. Fasaddetaljeringen är ambitiös och väl genomförd, en prefabricerad precisionsfasad av krökta glas som formar en böljande och rik volym med genomgående vågformade fönsterband.

De öppna planen ska underlätta en fri rörelse genom huset som möjliggör spontana aktiviteter. Konstruktionen underordnas det rumsliga konceptet, en skog av pelare håller de olika våningsplanen med generös rymd. Rummen är öppna med en inredning som konsekvent hålls under ögonhöjd. Så behåller man den öppna flytande upplevelsen av våningarna och utblickar från våningsplanen. Med tydlighet och precision i några få material som glas, ek, betong och metallväv har man lyckats åstadkomma väl genomtänkt och gedigen detaljering.

Kulturväven är en byggnad med kvaliteter i många dimensioner – ett ambitiöst hus som blir en signal för Umeå och kulturen. Innehållet vänder sig till allmänheten, och kan som det är gestaltat utgöra en väv av möjligheter till nya möten och kulturella uttryck.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Strömkajens hantverksskicklighet kan prisas
Kasper Salin-priset

Strömkajens hantverksskicklighet kan prisas

Marge Arkitekter
Strömkajen i Stockholm var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2014.
Elegant kommunhus kan vinna prestigefyllt pris
Kasper Salin-priset

Elegant kommunhus kan vinna prestigefyllt pris

Christensen & Co arkitekter
Nya kommunhuset i Lund var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2014.
Rättspsykiatrisk klink kan vinna arkitekturpris
Kasper Salin-priset

Rättspsykiatrisk klink kan vinna arkitekturpris

Sjögren Arkitekter
Rättspsykiatriska kliniken i Brinkåsen i Vänersborg var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2014.