Tävling avgjord – ny landskapsbro i Robertsfors

Publicerad: 2022-10-18

Juryn har utsett Genius Loci till vinnande förslag för utformning av den nya landskapsbron för Norrbotniabanan genom Robertsfors. Tävlingen har genomförts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

En stilren balkbro i betong blev det vinnande förslaget. Juryn uppskattade bland annat det anspråkslösa uttrycket som framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap.

Genius Loci är ett stilrent och enkelt förslag som med sitt anspråkslösa uttryck framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap. Förslaget illustrerar hur en konventionell betongbro, genom skicklig bearbetning, kan uppnå hög arkitektonisk verkshöjd.

Ur juryns motivering.

– Bedömningsprocessen bestod av ett mycket givande och lärorikt juryarbete som tydliggjorde att Genius Loci var det förslag som bäst svarade mot kriterierna, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt, Trafikverket.

Juryn har gjort sin bedömning utifrån ett antal kriterier. Det vinnande förslaget bygger på idén om att det är landskapet – och inte bron i sig – som ska framträda. Brons spannindelning ger både rekreationsmöjligheter under bron, men även möjlighet att blicka ut mot Robertsfors bruk. Dessutom hade Genius Loci lägst klimatavtryck.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord
Tävlingar

Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord

Higab anordnade, i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad:
Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord
Tävlingar

Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord

Norrköpings kommun har arrangerat en inbjuden tävling för fyra team om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och stadsmiljön intill. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad: