Tävling avgjord – ny landskapsbro i Robertsfors

Publicerad: 2022-10-18

Juryn har utsett Genius Loci till vinnande förslag för utformning av den nya landskapsbron för Norrbotniabanan genom Robertsfors. Tävlingen har genomförts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

En stilren balkbro i betong blev det vinnande förslaget. Juryn uppskattade bland annat det anspråkslösa uttrycket som framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap.

Genius Loci är ett stilrent och enkelt förslag som med sitt anspråkslösa uttryck framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap. Förslaget illustrerar hur en konventionell betongbro, genom skicklig bearbetning, kan uppnå hög arkitektonisk verkshöjd.

Ur juryns motivering.

– Bedömningsprocessen bestod av ett mycket givande och lärorikt juryarbete som tydliggjorde att Genius Loci var det förslag som bäst svarade mot kriterierna, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt, Trafikverket.

Juryn har gjort sin bedömning utifrån ett antal kriterier. Det vinnande förslaget bygger på idén om att det är landskapet – och inte bron i sig – som ska framträda. Brons spannindelning ger både rekreationsmöjligheter under bron, men även möjlighet att blicka ut mot Robertsfors bruk. Dessutom hade Genius Loci lägst klimatavtryck.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Digital utställning för Brunnsparkens nya cafébyggnad
Tävlingar

Digital utställning för Brunnsparkens nya cafébyggnad

Det har kommit in över 100 bidrag till arkitekttävlingen för Brunnsparkens nya cafébyggnad. Nu kan du ta del av alla tävlingsbidragen i Göteborgs Stads digitala utställning.
Publicerad:
Tävling om Avenyn och Götaplatsen är avgjord
Tävlingar

Tävling om Avenyn och Götaplatsen är avgjord

Juryn har utsett AveNy till vinnande förslag i den inbjudna projekttävlingen om Avenyn och Götaplatsen i Göteborg.
Publicerad:
Se förslagen till ny landskapsbro i Robertsfors
Tävlingar

Se förslagen till ny landskapsbro i Robertsfors

Nu presenteras förslagen från de fem team som deltagit i Trafikverkets arkitekttävling för Norrbotniabanans landskapsbro genom Robertsfors. Tävlingen har genomförts i samarbete med Sveriges Arkitekter.
Publicerad: