”Ge oss en god bild av dig själv och vad du drivs av”
Vi har frågat några erfarna arkitekter med vana av rekrytering och bett dem berätta vad tittar på i en ansökan.

En av dem som svarade var Åsa von Malortie, landskapsarkitekt LAR/MSA, delägare i och grundare av Sydväst arkitektur och landskap i Malmö:
Vad lägger du mest vikt vid i en ansökan?
Första intrycket är betydelsefullt. Vår rutin är att en person gör en snabb första scanning, både när vi får svar på en utannonserad tjänst och vid spontanansökningar. Det personliga brevet betyder minst lika mycket som cv:n; på ett litet kontor som vårt blir du inte en i mängden och därför är det viktigt vad du är för typ av person. En stor del av det fortsatta lärandet sker sedan på kontoret, genom arbete i olika uppdrag. I det personliga brevet, ge oss en god bild av dig själv och vad du drivs av, både utifrån arkitektutbildningen och vid sidan av den.
På intervjun förväntar jag mig att du vet vad du vill berätta om dig själv – vad vill jag, vem är jag, vad kan jag bidra med.
I portfolion ska det framgå om du har gjort projektet själv eller vilken roll du hade om det var ett grupparbete, vilken potential du ser för utveckling av projektet och din drivkraft bakom det. Fokusera alltså inte enbart på resultatet utan visa hur du som person avspeglar sig i projekten och vad du lärde av projekten.
Nyexaminerade är oftast duktiga på programvaror och olika språk, det är viktigt.
Vilka personliga egenskaper hos den arbetssökande är viktigast för dig?
Nyfikenhet är en bra egenskap! Alla erfarenheter räknas, ta upp extrajobb och föreningsarbete också. Och om du odlar ett specifikt intresse, vare sig det är angränsande till eller inom fältet, eller sådant som kan tyckas ligga långt ifrån. Det visar ofta vilka som är dina drivkrafter.
Hur ser intervjuprocessen ut?
Vi inleder med ett fördjupande telefonsamtal för att förtydliga fakta i ansökan. Det gör vi med de sju–åtta intressantaste personerna och därifrån går ungefär tre vidare.
På intervjun förväntar jag mig att du vet vad du vill berätta om dig själv – vad vill jag, vem är jag, vad kan jag bidra med. Är du förberedd på det kan du svara på våra frågor. Titta inte bara på vad ansökan säger och försök anpassa dig till vad du tror att arbetsgivaren vill höra.
Hur lång tid brukar en rekryteringsprocess ta?
Vi väntar in sista ansökningsdag innan vi börjar gå igenom ansökningarna. Vi försöker göra telefonavstämningarna inom ett par veckor och därefter går det ytterligare en vecka till den fysiska intervjun. Allt som allt tar det minst en och en halv månad.
Det är helt okej att höra av sig och följ upp hur processen går, men ska så klart inte vara påstridig och ringa varje dag. Vi återkopplar alltid så snart som möjligt till de som faller bort.
Har du andra tips?
De nyexaminerade som vi har anställt har vi träffat när vi har föreläst i skolorna eller mött på lokalförenings- och andra nätverksträffar. Så lägg energi på att vara ute och träffa yrkesverksamma! Spontanansökningar är bra, även om vi inte kan anställa direkt finns de till hands den dag vi får ett rekryteringsbehov. Då kan vi ta direktkontakt för att se om intresset kvarstår.
Vad är det viktigaste du vill skicka med till en nyexaminerad?
Att få ett jobb handlar så mycket om tajming. Det är inte dig själv det är fel på, var ihärdig och fortsätt! Hitta en mentor eller bollplank som kan hjälpa en, kanske via sitt kontaktnät. Vi företagare tipsar varandra en del och rätt som det är kan något dyka upp.