Föredömlig bostadsutställning visar historiska lösningar

Publicerad:

För ett par veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om faran för att bostadskvaliteter håller på att forsa ut med badvattnet i stressen att få fram yteffektiva små lägenheter. Responsen från kollegor har varit stor och positiv.

Häromkvällen var jag och tittade på ArkDes bostadsutställning ”Bo. Nu. Då.”  Jag vill rekommendera alla, såväl arkitekter som alla andra som tycker bostaden är en viktig del av livet, att gå dit. Här visas föredömligt vad vi kan lära oss med hjälp av exempel ur historien. Mycket känns igen och återkommer. Trångboddheten, barnrikehusen, nödbostäder. Men också diskussionen om bostadskvaliteter och experiment som vi ser väldigt lite av i dag.

Samtidigt försöker utställningsansvariga sig på att titta in i framtiden – positiva förtätningar, kollektivhus, snabba hus för unga, smarta digitala lösningar och så vidare. De säger att ”vi har löst bostadskriser tidigare, vi kan göra det igen.” Vi har alla varit nyanlända på olika sätt.

Men för att vi ska kunna lösa denna bostadskris behövs att någon ansvarig politiker slår näven i bordet och sätter upp ett tydligt, genomförbart mål. Här måste staten vara ansvarig. Marknaden har visat att den inte klarar det på egen hand.

På 1990-talet försvann i princip alla subventioner till bostadsbyggandet och marknaden tog över. ROT-avdraget blev i stället en permanent lösning, vilket i första hand gynnar bostadsrättsinnehavare och villaägare. Jag vill inte säga att allt var bättre förr, men bostadsfrågan står utan lösning.  Vi kommer aldrig att lösa den utan något slags bostadsbidrag från staten. Att ha en bostad är en social rättighet. Vi måste alla vara med och betala.

Utställningen pågår ända fram till 8 januari 2017 så ni har gott om tid på er. Men gör det ändå relativt snart innan badkaret är tomt.

Tack Dan Hallemar och ditt  team för en bra utställning.

Robert Lavelid är arkitekt SAR/MSA och verksam vid Fojab arkitekter

Relaterade blogginlägg

Visa alla blogginlägg
Stad tar tid
Bloggar
Publicerad:

Stad tar tid

Byggande ska vara beständigt över lång tid. Städer är trögrörliga organismer och behöver så vara. Precis som vår mänskliga hjärna tar staden tid på sig att ställa om, skriver Robert Lavelid.
Författare:
Robert Lavelid
En stad ska byggas utav blandning
Bloggar
Publicerad:

En stad ska byggas utav blandning

Om en stad eller stadsdel görs socialt ensidig, genom att rikta sig till en viss grupp eller en viss inriktning, leder det till segregation och motverkar mångfald. Robert Lavelid sjunger funktionsblandningens lov.
Författare:
Robert Lavelid
Ett smycke av elegans och enkelhet 
Bloggar
Publicerad:

Ett smycke av elegans och enkelhet 

Sommarminne: Besöket på Eileen Grays ikoniska villa E-1027 på franska Rivieran. Villan är nu åter öppen för besökare efter en renovering för att få fram ursprungsskicket.
Författare:
Robert Lavelid