Nominerad Planpriset 2019

Arbete för klimatomställning kan få pris

Bodens klimatomställningsarbete i översiktsplan var en av de fyra nominerade till Planpriset 2019.

Juryns motivering

Boden visar med sin översiktsplan från år 2017 att kommunen tar klimatfrågan på stort allvar. Planen är också en modell för hur en kommun med förhållandevis små resurser för planarbete kan ta sig an en angelägen planeringsfråga och lösa den med på ett ambitiöst och professionellt sätt. Framför allt har kommunen på ett övertygande sätt integrerat anpassningen till ett förändrat klimat i översiktsplanens strategier. Det sker med hjälp av konkreta anvisningar för bebyggelseutveckling i olika delar av Boden. Planen bygger vidare på regionala planeringsunderlag och konkretiserar dessa för den egna kommunens risker och möjligheter. Hållbara val i vardagen har varit en ledstjärna för arbetet. Översiktsplanearbetet väcker också angelägna frågor om glesbygdsperspektivet på hur vi minskar vår påverkan på klimatet. Frågan om hållbara transporter är som bekant en svår utmaning för glesbygdskommuner. Bodens översiktsplan visar vikten av att vara konkret och tydlig med rekommendationer i obekväma situationer.

Fler nominerade till Planpriset

Visa alla vinnare och nominerade
Vinnare av Planpriset 2019
Vinnare 2019
Planpriset

Vinnare av Planpriset 2019

Stockholms stad, exploateringskontoret
Fokus Skärholmen blev 2019 års vinnare av Sveriges Arkitekters Planpris. Juryn prisade kommunens förmåga att med planeringens hjälp aktivt visa vägen mot en socialt hållbar stad.
Attraktiv kust och livskraftigt hav nominerat till planpris
Planpriset

Attraktiv kust och livskraftigt hav nominerat till planpris

Landskapsarkitekt Ann-Mari Lindberg
Attraktiv kust, livskraftigt hav – ändring av översiktsplan, Kristianstad var en av de fyra nominerade till Planpriset 2019.
Områdesplan i Lund nominerat till planpris
Planpriset

Områdesplan i Lund nominerat till planpris

SAR/MSA Katarina Meier
Områdesplanen Västerbroprogrammet i Lund var en av de fyra nominerade till Planpriset 2019.