Nominerad Landmärket 2014

Perennpark i Stockholm har chans att prisas

Skärholmens perennpark var en av fyra nominerade till Landmärket 2014.

Juryns motivering

Skärholmens perennpark är en konsekvent genomförd idé med ett starkt koncept som gör tydlig skillnad i området. Platsen har omvandlats från en enkel gräsyta till en blomstrande oas som skapar stolthet, identitet och ger trygghet till bostadsområdet. Det sociala sammanhanget är en viktig del av projektet. Att bjuda på en blomsterprakt i ett område långt från innerstaden som vanligtvis inte förknippas med denna typ av insatser, är en stor kvalitet.

Den centrala parken har blivit en ny mötesplats för de boende liksom ett utflyktsmål och anläggningen ger uttryck för omsorg och trevnad. Parken imponerar med perenner i överflöd som likt en stiliserad äng skiftar i färg och form över årstiderna. Växtvalet är gjort med säkerhet och kompetens.

Kontrasten mellan den färgrika, frodiga väven av ängslika perennplanteringar och omgivande 1960-talsbebyggelse ger en extra dimension åt parken. De genvägar som trampats upp över den tidigare gräsytan har behållits i sin sträckning och blivit en naturlig del av den nya utformningen. Skötselaspekten, som är en grundförutsättning för perennparkens upprätthållande, är väl genomtänkt och utförs av fackkunnig trädgårdspersonal som värnar och utvecklar parkens stora kvaliteter.

Skärholmens perennpark visar på hur en medveten och väl genomförd storsatsning på utemiljön genom växter och upplevelserika mötesplatser kan ge ett område en helt ny identitet och en förändrad social situation.

Fler nominerade till Landmärket

Visa alla vinnare och nominerade
Brovaktarparken, vinnare Landpriset 2014
Vinnare 2014
Landmärket

Brovaktarparken, vinnare Landpriset 2014

Nod Combine
Brovaktarparken i Stockholm, vinnare av Landmärket 2014.
Strandpromenad kan vinna pris
Landmärket

Strandpromenad kan vinna pris

Tyréns
Strömparken i Norrköping var en av fyra nominerade till Landmärket 2014.