- Hem
- Arkitekturpriser
- Kritikerpriset
- Stefan Alenius prisas för bästa arkitekturanalysen
Stefan Alenius prisas för bästa arkitekturanalysen

1995 års Kritikerpris tilldelas SAR-arkitekten och skribenten Stefan Alenius. Priset tilldelas upphovsmannen till den bästa arkitekturanalysen som publicerats under året.
Men Stefan Alenius fick inte priset bara för de tre essäer som under året publicerats i tidskriften Arkitektur utan också för sin mångåriga envisa verksamhet som skrivande arkitekt.
Stefan Alenius utforskar med stort allvar och befriande humor arkitekturen som konstnärlig uttrycksform. Han använder själv ett konstnärligt, intuitivt och känslostarkt arbetssätt när han i analys, debatt och berättelse ger form och skärpa åt grundläggande problem i byggnadskonsten. Givetvis också när han tolkar dem i egna hus, modeller och bilder.
Juryns motivering
”Stefan Alenius har visat en inspirerande förmåga att i böcker, tidskriftsartiklar och även genom en ovanlig sorts utställningar ställa preciserade och personliga frågor om arkitektur och värdet av arkitektur. Han förenar ett intellektuellt förhållningssätt med en poetisk formuleringskonst.
Stefan Alenius har pekat på möjligheter att ur historien hämta exempel som även berör vår tid, att relatera arkitektur till människan både som samhällsbyggande kollektiv och tänkande, kännande individ och att tassa in på helt andra kunskapsområden, som kosmologi och hjärnforskning för att släppa in annorlunda stoff i arkitekturteorin.”
Som essäist, kritiker, föreläsare och lärare har han kommit att framstå som en av våra mest spännande arkitekturteoretiker med förmåga att skapa både sinnlig närhet och lysa in mot existentiella djup. Som arkitekt har han outtröttligt ägnat sig framförallt åt Stockholms stadsbyggnadsproblem i utredningar, tävlingar och projekt, senast med ett uppseendeväckande förslag till Sergels Torgs omdaning. Även Sveriges mycket uppmärksammade paviljong på världsutställningen i Sevilla står hans kontor bakom.
Intresset för rum och rumsgestaltning har han givit utlopp för i en rad utställningar som Manierismer och Villa Lante på Konstakademien, Sjurumslägenheten på Bo 85 och Sjätte sinnet på Arbetets Museum i Norrköping.
Stefan Alenius har bland annat publicerat Villa Lante i huvudet, 1983, Arkitekter med omnejd, 1986 och Den byggda bilden av oss själva, 1991.
Tillsammans med Jonas Ålund driver Stefan Alenius idag arkitektkontoret Ritstallet.
Jury
- Patrick Bjurström, arkitekt SAR
- Olof Hultin, arkitekt SAR
- Henrietta Palmer, arkitekt SAR s
- Peder Alton
- Harald Norbelie