Nominerad Kasper Salin-priset 2021

Skären – nominerad till Kasper Salin-priset 2021

Kontorshuset Skären i Stockholm var en av de fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2021.

Juryns motivering

Ett kontorshus från 1984, ursprungligen ritat av Uhlin & Malm, i korsningen Smålandsgatan och Norrlandsgatan har genomgått en totalrenovering och byggts på med två våningar. Påbyggnaden – som är både lågmäld och modig – kompletterar stadsbilden och kvarterets siluett mot Norrmalmstorg.
Med skicklighet och omsorg om detaljer skapas en bruksarkitektur av hög kvalitet. Fasaden har materialitet och djupverkan. Balustrad och takfot fungerar väl i relation till angränsande fastigheter.

Interiören har blivit en ljus arbetsplats med naturliga flöden, där den invändiga bron som kopplar till en bakre kontorsvolym tillförs en ny typ av rum. Beständiga material i byggnadskärna och fasader ger en hållbar bebyggelse, med frihet att utnyttja övriga ytor på olika sätt. Särskilt värt att premiera är ambitionen att ge sig i kast med och lösa de utmaningar som ges av 1980-talsarkitekturens begränsningar, som de låga våningshöjderna. Det är en viktig uppgift att hitta verktyg för utveckling av bebyggelsen från den tiden.

Skären visar också på ett annat sätt att hantera påbyggnader än vad som blivit vanligt idag. Vår tid kan avläsas utan att tillägget bryter mot den ursprungliga arkitekturen. Det skapar ett lugn och kontinuitet i den byggda miljön och kan bli föredöme för kommande tillägg i staden.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Filborna vattentorn – vann Kasper Salin-priset
Vinnare 2021
Kasper Salin-priset

Filborna vattentorn – vann Kasper Salin-priset

Wingårdhs arkitektkontor
Filborna vattentorn var ett av de fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2021.
Röda Huset – nominerad till Kasper Salin-priset 2021
Kasper Salin-priset

Röda Huset – nominerad till Kasper Salin-priset 2021

Marge Arkitekter
Röda Huset på Sergels Torg i Stockholm var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2021.