Vinnare av Kasper Salin-priset 2021
Vinnare 2021
Vinnare Kasper Salin-priset 2021

Filborna vattentorn – vann Kasper Salin-priset

Filborna vattentorn i Helsingborg vann Kasper Salin-priset 2021.

Videon kräver godkännande av cookies för tredjepart, Youtube.com. Genom att visa videon godkänner du att cookies sparas från Youtube.com enligt deras villkor.
Gå till videon på Youtube.com

Juryns motivering

Det iögonfallande vattentornet vid Österleden i Helsingborg är en nytolkning och vidareutveckling av ett välkänt slags teknikbyggnader. En av de äldsta, och än i dag viktigaste principerna för samhällets tekniska infrastruktur är vattenförsörjningen. Filborna vattentorn påminner om en klassisk akvedukt, med en storslagen arkitektur som bjuder på en rumsupplevelse utöver det vanliga.

Den starka och uttrycksfulla formen, en ring med en diameter på 90 meter som vilar på 24 pelare, är sprungen ur funktionskrav och tekniska förutsättningar. Att undersöka och pröva vilken typ av kärl som bäst rymmer och distribuerar vattnet gav idén till den ringformade vattenbehållaren. I den kan vattnet, som pumpas upp i tornet, röra sig lättare och med ökad genomströmning förblir dricksvattnet rent. Vattentornet är byggt för att kunna hålla i närmare 120 år. Det har ställt höga krav på att tänka långsiktigt och hållbart i både konstruktion och formspråk. Med klassiska och välproportionerade byggnadselement uppstår en struktur som upplevs tidlös och förmedlar ett slags urkraft och mysticism.

Den renodlade arkitekturen samspelar väl med det omgivande landskapet som utgörs av ett böljande rekreationsområde. I mitten av ringen finns ett magnifikt och offentligt uterum där det är enkelt att föreställa sig olika användningsområden, som till exempel en dans- eller teaterföreställning.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Röda Huset – nominerad till Kasper Salin-priset 2021
Kasper Salin-priset

Röda Huset – nominerad till Kasper Salin-priset 2021

Marge Arkitekter
Röda Huset på Sergels Torg i Stockholm var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2021.
Skären – nominerad till Kasper Salin-priset 2021
Kasper Salin-priset

Skären – nominerad till Kasper Salin-priset 2021

General Architecture
Kontorshuset Skären i Stockholm var en av de fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2021.