Vinnare av Kasper Salin-priset 2013
Vinnare 2013
Vinnare Kasper Salin-priset 2013

Nya krematoriet på Skogskyrkogården – vinnare Kasper Salin-priset 2013

Nya krematoriet på Skogskyrkogården, vinnare av Kasper Salin-priset 2013.

Vinnarmotivering

I den gamla skogen ligger det nya krematoriet på Skogskyrkogården, ett lugnt och precist tillägg till den helhetskomposition som Lewerentz och Asplund en gång skapade. Med samma förhållningssätt till landskapet och inlevelse för arbetet med de avlidna och de anhörigas känslor svarar skogskrematioriet mot vår tids behov och krav. Detta är ett projekt som snabbt kommer att bli en naturlig del av världsarvet.

Nomineringsmotivering

En sten i skogen var mottot på det vinnande förslaget i den arkitekttävling som Stockholm stads kyrkogårdsförvaltning anordnade 2009. Johan Celsing hade skapat ett förslag som juryn bedömde “fogar in sig i Skogskyrkogårdens säregna byggnadsensemble utan att repetera, imitera eller ens referera till tidigare byggnader. Det har sin egen sort, karaktäriserad av en förfinad enkelhet, en jordnära känsla i såväl form, färg som tyngd.”

Denna byggnad upptas till den största delen av en teknisk process som innebär att man måste planera för ett rationellt flöde med höga krav på arbetsmiljö, rening, kalla och varma rum och hygien. Allt detta finns och är funktionellt ordnat. Mitt i rationaliteten utstrålar byggnaden ett lugn och en trygghet vilket ger förtroende för processen och ett stöd både för dem som ska arbeta med de avlidna på ett värdigt sätt och för de anhöriga som väljer att besöka byggnaden.

Byggnaden är varsamt placerad på platsen, mitt i skogen, och trots sin storlek ger den ett återhållsamt intryck. Ett material, tegel, omsluter hela byggnaden vilket gör att byggnaden i sig blir en skulptur. Dess form är anpassad till byggnadens funktioner. Det är högt för att ge rymd och luft till ugnsrummet, lågt där intimiteten i kontorsrummen behövs. Byggnadens vackra rum i vit betong har fått precis den skala och volym som behövs för dess funktioner inom den skulpturala formen.

Följer man projektet från tävlingsprogram till byggnad ser man hur arkitekten konsekvent under hela processen har utvecklat programmet inom den ursprungliga idén och i varje steg tillfört värden. Tekniken har inkorporerats i byggnaden, rummen där anhöriga vistas har med enkla medel fått en närmast sakral utformning och alla detaljer är omsorgsfullt genomarbetade.

Fler nominerade till Kasper Salin-priset

Visa alla vinnare och nominerade
Utställningsbyggnad nomineras till prestigefyllt pris
Kasper Salin-priset

Utställningsbyggnad nomineras till prestigefyllt pris

White Arkitekter
Naturum Kosterhavet i Koster, Ekenäs, var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2013.
Bro nomineras till pris för sin arkitektur
Kasper Salin-priset

Bro nomineras till pris för sin arkitektur

Erik Andersson Arkitektbyrå AB
Tullhusbron i Norrköping var en av fyra nominerade till Kasper-Salin-priset 2013.
Saluhall i Göteborg nomineras till pris
Kasper Salin-priset

Saluhall i Göteborg nomineras till pris

Gustav Appell Arkitektkontor
Kville saluhall i Göteborg var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2013.
Bildmuseum nominerades till prestigefyllt pris
Kasper Salin-priset

Bildmuseum nominerades till prestigefyllt pris

Henning Larsen Architects och White Arkitekter
Bildmuseet i Umeå var en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset 2013. Juryns motivering Sedan 2012 har bildmuseet en ny...