Nominerad Guldstolen 2012

Skola kan vinna arkitekturpris

Stadsmissionens skola var en av tre nominerade till Guldstolen 2012.

Juryns motivering

Denna skola visar hur inredning kan förändra pedagogik och synen på en klassisk institution. Det stora greppet är att eliminera den traditionella skolans biytor, korridorerna, till fördel för nya primärytor som kan användas både för undervisning och möten. Klassrummen i lokalen har blivit intressanta rum i i rummet. Planlösningen fungerar som ett flöde med rörelse runt om klassrummen med små och stora samtalszoner och arbetsplatser. Zoner som lärarna också använder som en expanderas del av klassrummen.

Projektet visar hur engagerade arkitekter med driftighet, humor och uppfinningsrikedom kan lyckas utforma en trygg och behaglig skolmiljö trots att budgeten varit begränsad och att lokalerna med sitt fyraåriga rivningskontrakt är högst tillfälliga.

En hög miljömedveten har också präglat arkitekternas arbete som föreskrivit så många återvinningsbara material som möjligt samt valt att hellre restaurera gamla armaturer än att skrota.

Resultatet är rufft utan att kännas billigt – en miljö som vi tror gör skolans elever stolta över att gå till plugget.

Fler nominerade till Guldstolen

Visa alla vinnare och nominerade
Utställningslokal i Göteborg kan vinna pris
Guldstolen

Utställningslokal i Göteborg kan vinna pris

Okidoki Arkitekter
Nudie Jeans kontor och utställningslokal i Göteborg var en av tre nominerade till Guldstolen 2012.
No Picnic – vinnare Guldstolen 2012
Guldstolen

No Picnic – vinnare Guldstolen 2012

No Picnic
Guldstolen 2012 tilldelades No Picnics kontor för dess oväntade interiöra element vars trompe l’oeil-effekt bjuder på en upplevelse i gränslandet mellan konst och arkitektur.