Studenttävling – Nya ögon på Byggkeramik

John and Mable Ringling Museum, Center for Asian Art in the Dr Helga Wall-Apelt Gallery of Asian Art, Location: Sarasota FL, Architect: Machado and Silvetti.


Om tävlingen:

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med BKR –Byggkeramikrådet samt med stöd av Sveriges Arkitekter inbjuder härmed till arkitekturtävling för studenter om utformningen av ett besökscafé vid Nordbygg 2020. I samband med tävlingsstarten genomförs föreläsningar och seminarier i form av en materialdag som planeras tillsammans av tävlingsarrangörerna i samarbete med skolorna. Inbokade datum:

  • 18 september i Umeå
  • 1 oktober i Luleå

Här kan du se föreläsningen i efterhand:

Materialdagen fungerar som en inspirationsdag, med både teknik och materiallära där studenterna guidas genom byggkeramikens historia, egenskaper och möjligheter. Föreläsningarna som hålls på de olika skolorna är likvärdiga i innehåll så att alla studenter får samma information inför tävlingen.

Det vinnande förslaget kommer att belönas med en prissumma på 25 000 SEK och kommer även att uppföras som besökscafé på Nordbygg 21-24 april 2020.

Tävlingsuppgiften är att skapa ett innovativt, spänstigt, spännande och oväntat möte med Byggkeramik som material för arkitektonisk gestaltning, uttryckt i en fungerande cafémiljö samt tillhörande informationspunkt på Nordbygg 2020 i Stockholm, 21-24 april 2020.

I uppgiften ingår att tänka caféet även som en utemiljö, där material som sammanknippas med utomhusmiljöer – tex fasad, markläggning – här även kan användas i utformning av rum och / eller möbler. Arrangörerna söker nytänkande, spännande och roliga idéer och lösningar som visar på byggkeramikens möjligheter och goda egenskaper, samtidigt som de kombinerar praktisk funktion med en upplevelse för brukare såväl som betraktare.

Tävlingen riktar sig till studenter inskrivna under hösten 2019 vid någon av samtliga svenska högskolor med arkitektprogram (LTH, CTH, KTH, UMA, Konstfack, HDK, BTH, SLU Ultuna och SLU Alnarp) samt studenter vid Civilingenjör Arkitektur vid Luleå tekniska universitet.

Viktiga datum

  • Sista inlämningsdag för tävlingsförslag är 29 november 2019.
  • Presentation av byggnation/vinnande bidrag: 21-24 april 2020 på fackmässan Nordbygg, Stockholmsmässan

Tävlingsförslagen kommer att bedömas av en jury bestående av:

  • Peter Söderberg, projektchef Stockholmsmässan/Nordbygg
  • Ralf Jerad, VD, Byggkeramikrådet
  • Helena Glantz, arkitekt SAR/MSA, Urban Design, vinnare av Stora Kakelpriset 2017, utsedd av BKR
  • Marcia Harvey Isaksson, inredningsarkitekt MSA utsedd av Sveriges Arkitekter

Klicka här för att ladda ner tävlingsprogrammet
Klicka här för att ladda ner bilaga “Nya ögon på byggkeramik”

Eventuella frågor om tävlingen ska ställas till tävlingsfunktionären Katarina Silfverswärd Wintzell skriftligt via e-post: katarina@bkr.se Märk all korrespondens med ”Nya ögon på Byggkeramik”.

Frågor som skickats till tävlingsfunktionären senast 18 oktober 2019 har besvarats individuellt och sammanställts för alla tävlande. Ladda ner en sammanställning. OBS! Ny sammanställning 18 november 2019.