Vinnare utsedd i tävling om att göra staden trivsam

Förslaget Filt är vinnare i tävlingen Den trivsamma staden. Blank Arkitekter.

Efter avslutad bedömning har juryn utsett bidraget Filt till vinnare i produkttävlingen Den trivsamma staden. Juryn rekommenderar förslaget för fortsatt bearbetning och genomförande.

Smekab Citylife arrangerade i samarbete med Sveriges Arkitekter en tävling om att skapa möblering som gör staden trygg, trivsam och harmonisk. Syftet med tävlingen var att fånga upp nytänkande idéer och visioner om framtidens produkter och utvecklingen av dem. Syftet var även att genom en tävling i två steg uppmuntra deltagare till visionär gestaltning med möjlighet till konkretisering i en eller flera produkter.

Vinnande förslag

Förslag Filt
Blank Arkitekter

Ur juryns motivering:

Filt har en tilltalande enkelhet, produkten blir vad du gör den till; en picknick, ett dansgolv, en sittyta för kompisgänget eller platsen för förskolebarnens sovstund, ett barnkalas för den som bor litet eller för den som vill fira i det fria…

… Förslaget visar på stor inlevelse genom redovisning av en mängd olika scenarion för hur produkten kan komma att användas samt dess placering i olika miljöer.


Hederspris gick till förslaget Barnbidraget. Outer space arkitekter.

Hederspris

Förslag Barnbidraget

Outer space arkitekter

Ur juryns motivering:

Produkterna gör vägen hem från skolan eller väntan på bussen till en aktiv och lustfylld stund. Tävlingsförslaget med kompletterande tillbehör att addera till redan befintliga produkter är en rolig och smart idé som ligger i tiden och i linje med att barnkonventionen blir lag.


Övriga förslag som gick vidare till steg två

Tillsammans. Cecilia Nerman.

Tillsammans
Cecilia Nerman.

Syskonsittmöbeln visar på möjligheten att skapa trivsel och trygghet genom en varm lysande sittpuff som andas lekfullhet och möjlighet till interaktion.


D’arc. Krook & Tjäder.

D’arc.
Krook & Tjäder.

Juryn ser en produktfamilj som präglas av tilltalande enkelhet och tydlighet i möbler och objekt. En stark formidé som utvecklats och adderats med ett flertal produkter under tävlingens steg två.


Jury:

  • Ulrika Gunnman, Arkitekt SAR, sakkunnig landskapsarkitektur, utsedd av SA
  • Morgan Rudberg, Arkitekt SIR, sakkunnig formgivning, utsedd av SA
  • Thomas Rydhagen, VD Smekab Citylife
  • Camilla Wangen, PC Smekab Citylife
  • Hans Sjöholm, AFU Smekab Citylife
  • Lukas Olofsson, FC Smekab Citylife

Jurygruppens sekreterare har varit arkitekt SIR/MSA Ulrika Nero, Sveriges Arkitekter. Tävlingsfunktionär har varit Johan Brinck, Smekab Citylife.

Läs juryutlåtandet, PDF

Relaterade tävlingsbidrag

Visa alla tävlingsbidrag
Förslag Tillsammans

Förslag Tillsammans

TävlingTävling om att göra staden trivsam
Se förslaget och ladda ner som PDF.
Förslag D´Arc

Förslag D´Arc

TävlingTävling om att göra staden trivsam
Se förslaget och ladda ner som PDF.