Vinnare – Västra Götalands arkitekturpris 2023

Publicerad: 2023-11-30

Fyra byggnadsverk hade chans att vinna Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Den 28 november avslöjades att vinnaren är Nodi av White Arkitekter.

Vinnare

Nodi av White Arkitekter.
Beställare: Next Step Group

En arkitektur som blickar mot framtiden, där tydliga ställningstaganden och noggrant övervägda beslut präglar projektet. Den tektoniska strukturen, med sitt samspel mellan bärande element och det som bärs, är enhetligt genomfört i trä i hela byggnaden. På detta sätt tar träbyggnad till nya nivåer och visar på hur man bygger klokt men också spänner bågen.

Juryns motivering

Övriga nominerade

 • Merkurhuset – Bornstein Lyckefors arkitekter.
  Beställare: Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman & Bodenfors
  Juryns motivering: I en komplex stadsbild, på en tidigare outnyttjad plats, framstår nu Merkurhuset som en självklar närvaro. Byggnadens gestaltning smälter samman harmoniskt med sin omgivning, inte bara när det gäller skala, gestaltning och funktion, utan även i dess subtilt avskalade fasad som elegant kröns av ett originellt takfotsavslut. Interiören i byggnaden uppvisar en väl sammanhållen design, men också en lekfullhet som kontrasterar på ett spännande sätt mot den yttre estetiken.
 • Friskafors trygghetsboende – Brunnberg och Forshed Arkitektkontor.
  Beställare: Viskaforshem AB
  Juryns motivering: Projektet visar på det resultat som kan uppnås genom samverkan mellan en beställare och en arkitekt. I Viskafors har man skapat något som alltför sällan realiseras. Arkitekturen är en manifestation av idealism, och den erbjuder en attraktiv och kvalitativ lösning till vårt åldrande samhälle. Byggnaden är skickligt anpassad till sin plats, med en framträdande fasad som vetter mot herrgården mitt emot och de väl genomtänkta loftgångarna på baksidan harmoniserar med den kuperade omgivande naturen.
 • Sandarnaskolan och Sandarnas vårdboende – What! Arkitektur.
  Beställare: Hemsö Fastighet AB
  Juryns motivering: I en storskalig miljö och flera utmaningar, har arkitekterna frambringat en arkitektur som bygger på prefabrikation i betong. Genom noggrant arbete har de skapat en lekfullhet och materialrikedom som bryter ned fasadens strama karaktär till en mer mänsklig skala.

Juryn för 2023

 • Christer Malmström, Malmström & Edström (2021 års vinnare av SAVGs arkitekturpris)
 • Anna Sunnerö, Sunnerö Arkitekter
 • Björn Gross, Arctic Studio

Om priset

Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris delas ut vartannat år till ett byggnadsverk eller en grupp byggnader som uppförts inom föreningens geografiska område, Västra Götalandsregionen, och är resultat av ett gott arkitektarbete. Priset syftar bland annat till att stimulera diskussionen om arkitektur såväl inom branschen som hos allmänheten.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fyra nominerade till Arkitekturpris 2023
Västra Götaland

Fyra nominerade till Arkitekturpris 2023

Fyra byggnadsverk kan vinna Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Se de nominerade här. Den 28 november avslöjats vinnaren.
Publicerad:
Föreslå projekt till Västra Götalands Arkitekturpris
Västra Götaland

Föreslå projekt till Västra Götalands Arkitekturpris

Nu är det dags att föreslå projekt till Sveriges Arkitekter Västra Götalands Arkitekturpris. Välkomna att föreslå tänkbara projekt till priset 2023.
Publicerad:
Vinnare – Västra Götalands arkitekturpris 2021
Västra Götaland

Vinnare – Västra Götalands arkitekturpris 2021

Fyra uppmärksammade kandidater tävlade om årets arkitekturpris från Sveriges Arkitekter Västra Götaland. Den som till sist tog hem spelet vid tisdagskvällens prisutdelning var Viva, bostadsrättsföreningen som redan vunnit fem arkitektur- och bostadspriser.
Publicerad: