Vinnare utsedd – nya ögon på trä

Publicerad: 2024-02-21

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med Svenskt Trä och med stöd av Sveriges Arkitekter bjöd till arkitekturtävling för studenter. Tävlingen är avgjord och vinnare är utsedd.

Tävlingens syfte var att öka kunskaperna kring materialet trä, dess möjligheter och utmaningar, och att inspirera till nya kreativa och hållbara sätt att använda materialet i arkitektonisk gestaltning.

Tävlingsuppgiften var att skapa en träffpunkt/mötesplats med scen, som ett innovativt och spänstigt blickfång med trä som material för arkitektonisk gestaltning. Förslaget skulle ge uttryck för och möjliggöra en fungerande mötesmiljö samt tillhörande scen med sittmöjligheter för 50 personer till mässan Nordbygg 2024 i Stockholm.

Vinnare

Massor i rörelse

Simon Viklund och Tore Lagerquist på Chalmers Tekniska Högskola (CTH)

Efter avslutad bedömning har juryn utsett bidraget Massor i rörelse till vinnare i studenttävlingen Nya ögon på Trä och rekommenderar förslaget till att byggas som café inom ramen för Nordbygg 2024.

Förslagsställare är Simon Viklund och Tore Lagerquist på Chalmers Tekniska Högskola (CTH).

En välproportionerad och genomarbetad stomme i limträ utgör ramverk för en mötesplats med scen och sittplatser. Limträkonstruktionen kompletteras och kläs med CNC-frästa, bearbetade massiva träskivor, som får ett tydligt läsbart textilt uttryck, där materialet i sig blir ornamentik.

Ur juryns motivering

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus
Tävlingar

Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus

Ulricehamns kommun anordnar en inbjuden projekttävling för fyra tävlande om gestaltning av Ulricehamns kulturhus och omgivande mark på Marknadsplatsen i Ulricehamn.
Publicerad:
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord
Tävlingar

Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord

Higab anordnade, i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad: