Vinnare utsedd – nya ögon på trä

Publicerad: 2024-02-21

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med Svenskt Trä och med stöd av Sveriges Arkitekter bjöd till arkitekturtävling för studenter. Tävlingen är avgjord och vinnare är utsedd.

Tävlingens syfte var att öka kunskaperna kring materialet trä, dess möjligheter och utmaningar, och att inspirera till nya kreativa och hållbara sätt att använda materialet i arkitektonisk gestaltning.

Tävlingsuppgiften var att skapa en träffpunkt/mötesplats med scen, som ett innovativt och spänstigt blickfång med trä som material för arkitektonisk gestaltning. Förslaget skulle ge uttryck för och möjliggöra en fungerande mötesmiljö samt tillhörande scen med sittmöjligheter för 50 personer till mässan Nordbygg 2024 i Stockholm.

Vinnare

Massor i rörelse

Simon Viklund och Tore Lagerquist på Chalmers Tekniska Högskola (CTH)

Efter avslutad bedömning har juryn utsett bidraget Massor i rörelse till vinnare i studenttävlingen Nya ögon på Trä och rekommenderar förslaget till att byggas som café inom ramen för Nordbygg 2024.

Förslagsställare är Simon Viklund och Tore Lagerquist på Chalmers Tekniska Högskola (CTH).

En välproportionerad och genomarbetad stomme i limträ utgör ramverk för en mötesplats med scen och sittplatser. Limträkonstruktionen kompletteras och kläs med CNC-frästa, bearbetade massiva träskivor, som får ett tydligt läsbart textilt uttryck, där materialet i sig blir ornamentik.

Ur juryns motivering

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala
Tävlingar

Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala

Uppsala kommun anordnar en inbjuden projekttävling med föregående prekvalificering för max fyra tävlande team om gestaltning av Rosendals torg i Uppsala.
Publicerad:
Studenttävling är avgjord
Tävlingar

Studenttävling är avgjord

Studenttävlingen NEB Design Challenge är en designutmaning för arkitektstudenter att skapa nya idéer utifrån New European Bauhaus värden – hållbart, vackert och inkluderande. Tävlingen är avslutad och vinnare utsedd.
Publicerad: