Vinnare utsedd – Arkitekturpris i Västmanland 2022

Publicerad: 2022-03-22

Viktor Larssons plats i Västerås vinner 2022 års Arkitekturpris i Västmanland. Boken ”Katedralen i Västerås” får hederspris. Det tillkännagavs vid Sveriges Arkitekter Västmanlands årsmöte den 21 mars 2022.

Viktor Larssons plats i Västerås vinner Arkitekturpris Västmanland 2022.

Viktor Larssons plats upplevdes tidigare som lite otrygg och mörk. Nu har den fått en ny gestaltning för att bättre passa alla Västeråsare. Projektets arkitekt är dcl.13 arkitekter och ingenjörer AB och uppdragsgivare är Västerås stad.

– En viktig plats i staden har fått en ny gestaltning och har blivit en tilltalande plats för alla oavsett ålder. Ett sådant landskapsarkitekturprojekt är värt ett arkitekturpris säger Nora Kvassman, arkitekt och sammankallande i juryn.

Juryn har valt att också dela ut ett hederspris till boken ”Katedralen i Västerås” av professor emeritus Fredric Bedoire, en av landets mest renommerade arkitekturhistoriker.

Boken ”Katedralen i Västerås”får hederspris.

– Det är inte ofta det skrivs en bok om byggnader eller arkitektur i Västerås. Stadens märkligaste byggnad och dess inventarier analyseras på ett mycket förtjänstfullt sätt. Det tycker vi är värt att uppmärksamma med ett hederspris, säger Nora Kvassman.

Om priset

Sveriges Arkitekter Västmanland delar ut ett arkitekturpris för att lyfta fram intressanta arkitektur- och gestaltningsprojekt som under de senaste fem åren genomförts i Västmanland. Det kan vara en byggnad, en park eller en interiör där föreningens medlemmar i någon form varit verksamma.

I juryn ingick, förutom Nora Kvassman, Ola Wikström, arkitekt, Hans Larsson, landskapsarkitekt, Erik Hidman, arkitekt och Maria Lindelöf, programledare för hållbara stadsdelar.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Vinnare utsedd – Arkitekturpris i Västmanland 2024
Västmanland

Vinnare utsedd – Arkitekturpris i Västmanland 2024

Fredriksbergsbadet i Västerås vinner 2024 års Arkitekturpris i Västmanland. Det tillkännagavs vid Sveriges Arkitekter Västmanlands årsmöte den 8 april 2024.
Publicerad: