Vinnare i tävling om väderskydd är avgjord

Publicerad: 2022-07-01

Vänta under trädet av Gottlieb Paludan Architects vinner Västra Götalandsregionens tvåstegstävling. Uppgiften har gått ut på att skapa ett koncept för väderskydd och hållplatser.

Juryn upp skattar att det vinnande förslaget har en hög innovationsgrad genom att vara konsekvent utformat av trä. Förslaget följer en riktning som går mot ökad användning av trä i offentliga sammanhang.

Gestaltningen har en relativt traditionell utformning. Juryn tilltalas av en lätthet som präglar förslaget, med en tydlig delning av mellanväggar och det utkragande taket. Den ser att användandet av trä, i kombination med glas, gör att förslaget utstrålar en varm och luftig känsla som juryn bedömer bidrar till en trivsam, vänlig och trygg resenärsmiljö.

Konceptet för väderskydd präglas av en tilltalande lätthet.

I förslaget ser juryn nytänkande genom valet av trä som har tillåtits genomsyra gestaltningen för de nya slanka och eleganta väderskydden och hållplatserna.

Ur juryns motivering

Tävlingens första steg bestod i att ta fram ett övergripande gestaltningsförslag. I det andra steget skulle de tävlande teamen utveckla helheten och fördjupa sina idéer. De tävlandes uppgift var även att utveckla förslagen utifrån i juryns medskick.

Bakgrunden till tävlingen är att det sammanhängande stadsområdet Göteborg, Mölndal och Partille växer och förtätas. Konceptet för väderskydd och hållplatser ingår i ett strategiskt planeringsdokument, Målbild Koll2035. För en hållbar stadsutveckling behöver kollektivtrafiken vara attraktiv. Hållplatsens utrustning och utformning är en viktig pusselbit för att stödja och underlätta det kollektiva resandet.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Skellefteå resecentrum är avslutad
Tävlingar

Tävling om Skellefteå resecentrum är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Skellefteå resecentrum. Kommunen anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus
Tävlingar

Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus

Ulricehamns kommun anordnar en inbjuden projekttävling för fyra tävlande om gestaltning av Ulricehamns kulturhus och omgivande mark på Marknadsplatsen i Ulricehamn.
Publicerad:
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad: