Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord

Publicerad: 2024-03-20

Norrköpings kommun har arrangerat en inbjuden tävling för fyra team om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och stadsmiljön intill. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.

Norrköpings kommun planerar för en ny centralstation med anledning av den framtida utbyggnaden av Ostlänken som är en ny järnväg mellan Järna och Linköping. Ostlänken ska gå i upphöjt läge på en järnvägsbro genom Norrköping.

Tävlingsuppgiften var att föreslå en översiktlig gestaltning av centralstationen som kommer att ligga under och intill den nya järnvägsbron. Uppgiften var också att utforma stadsmiljön omkring. Visionen för centralstationen är att den ska ha en karaktärsstark utformning och bli ett landmärke i Norrköping, och målet är att den ska främja ett hållbart resande och bli fullt integrerad i Norrköpings gatustruktur.

Tävlingen har genomförts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Vinnare

Efter avslutad bedömning har juryn beslutat att utse förslaget Railway Renaissance till vinnare i tävlingen om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och dess närmaste stadsmiljö.

Railway Renaissance

Wingårdh Arkitektkontor, Fredriksson Arkitektkontor, Bogl, Sigma Civil

Med Railway Renaissance får Norrköping en resandets arkitektur som står sig under lång tid och blir en bra startpunkt för utvecklingen av Södra Butängen. Förslaget visar en stilig och enkel disposition av stationshallar, trafiklösning, platser och stråk i den nya centralstationen, som rätt genomförd blir en livfull plats i staden.

Ur juryns motivering

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala
Tävlingar

Ny tävling om Rosendals torg i Uppsala

Uppsala kommun anordnar en inbjuden projekttävling med föregående prekvalificering för max fyra tävlande team om gestaltning av Rosendals torg i Uppsala.
Publicerad:
Studenttävling är avgjord
Tävlingar

Studenttävling är avgjord

Studenttävlingen NEB Design Challenge är en designutmaning för arkitektstudenter att skapa nya idéer utifrån New European Bauhaus värden – hållbart, vackert och inkluderande. Tävlingen är avslutad och vinnare utsedd.
Publicerad: