Tävling om Lunakvarteren är avslutad

Publicerad: 2024-03-26

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.

Genom att arrangera en tävling kunde arrangören få fram visionära och på samma gång konkreta förslag samt belysa möjligheter för hur Lunakvarteren kan utvecklas. Tävlingen arrangerades tillsammans med Södertälje Kommun och Sveriges Arkitekter.

Tävlingsuppgiften bestod i att ta fram ett konceptuellt förslag för de nya Lunakvarteren. Förslaget skulle förhålla sig till aspekter som handlade om att öppna upp Lunakvarteren och skapa nya platser med goda vistelsevärden. En stor utmaning låg i topografin genom den dramatiska höjdskillnaden som präglar Lunaområdet. Andra aspekter handlade om graden av exploatering och om blandningen av funktioner och verksamheter för att skapa de bästa förutsättningarna för stadsliv. Förslaget skulle även förhålla sig till omgivningens kulturhistoriskt viktiga byggnader och utnyttja befintliga stommar inom ramen för sitt helhetskoncept.

Vinnare

Efter avslutad bedömning har juryn utsett Himlen är vårt tak till det vinnande förslaget i tävlingen. Förslagsställare: CF Möller Sverige.

Himlen är vårt tak

CF Möller Sverige

Med det vinnande förslaget öppnas Luna med ljusa, trygga och trivsamma kvarter som bidrar till utvecklingen av en modern stadskärna. ‘Himlen är vårt tak’ tar ett smart grepp om platsen med en diagonal som löper från söder till norr och skapar en ny kvartersstruktur.

Ur juryns motivering

Övriga bidrag

Vid samma bord

Förslagsställare: White Arkitekter

Det sammanvävda Luna

Förslagsställare: BAU, Alison Brooks Architects, LARK

Flätan

Förslagsställare: Marge arkitekter, Karavan Landskap, TAM Group

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus
Tävlingar

Nu startar tävling om Ulricehamns kulturhus

Ulricehamns kommun anordnar en inbjuden projekttävling för fyra tävlande om gestaltning av Ulricehamns kulturhus och omgivande mark på Marknadsplatsen i Ulricehamn.
Publicerad:
Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord
Tävlingar

Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord

Higab anordnade, i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad:
Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord
Tävlingar

Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord

Norrköpings kommun har arrangerat en inbjuden tävling för fyra team om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och stadsmiljön intill. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad: