Svenska och ukrainska arkitekter samarbetar om återuppbyggnad

Publicerad: 2022-10-20

Trots att bomberna faller i Ukraina pågår en form av vardagsliv. För att stötta sina ukrainska kolleger i arbetet med bostadsbyggande och stadsplanering driver Sveriges Arkitekter projektet Framtidsbilder för Ukraina. Detta uppmärksammades av Sveriges radios Kulturnytt.

Kulturnytt gjorde att inslag om Sveriges Arkitekters samarbete med Ukrainas arkitektförbund NSAU i projektet Framtidsbilder för Ukraina. Utgångspunkten för projektet är att en återuppbyggnad även är en ombyggnad, och kräver en reflektion kring hur demokratin Ukraina kan utvecklas på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt.

– Med Framtidsbilder för Ukraina ger vi våra medlemmar möjlighet att knyta kontakt med landets arkitekter. Vi hoppas att samarbete i planerings- och arkitekturfrågor kan vara ett sätt att stärka Ukrainas förmåga att organisera sig som samhälle, säger Pehr Mikael Sällström, Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Debatt – Futtiga förändringar ger sämre bostäder
Så tycker vi

Debatt – Futtiga förändringar ger sämre bostäder

Boverket har återkommit med ett omarbetat förslag till byggregler, men det är inte det omtag som vi hade hoppats på. Det skriver Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.
Publicerad:
Arbetslösa arkitekter känner sig kastade åt vargarna
Sveriges Arkitekter i media

Arbetslösa arkitekter känner sig kastade åt vargarna

En pressad ekonomi och byggsektor skapar huvudvärk för nya arkitekter som startar karriären i arbetslöshet. Och branschen spår ingen ljusning i närtid. Det skriver DN i en artikel där fyra nyexaminerade arkitekter berättar om livet efter examen.
Publicerad:
Kraftig ökning av konkurser
Sveriges Arkitekter i media

Kraftig ökning av konkurser

SVT:s Kulturnytt uppmärksammar konkurserna inom kultursektorn har ökat kraftigt 2023. För arkitektur har antalet mer än fyrfaldigats mellan 2022 och 2023. Sveriges Arkitekters förbundsordförande Tobias Olsson kommenterar.
Publicerad: