Studentävlingen Weland Next Step avgjord

Publicerad: 2023-11-30

Welands designtävling för arkitektstudenter är nu avgjord. Vinnande spiraltrappa av August Håkansson Orsvall uppvisade enligt juryn en imponerande och konsekvent minimalism.

August Håkansson Orsvalls förslag ”Artär” utsågs till vinnare bland 28 inskickade bidrag. Andrapris gick till bidraget “Origami” av Madeleine Nantorp från Lunds Universitet/LTH, och tredjepris gick till “Trädgårdstrappan” av Ludvig Sernhede från Chalmers tekniska högskola.

Utöver juryns pristagare ville Weland ge byggbranschen möjlighet att rösta på favoriter bland ett antal finalistbidrag, utsedda av juryn. Omröstningen skedde via länk på Welands hemsida. Branschens röst vanns av bidraget “Urban spiral” av Joseph Morad och Måns Kristoffersson från Lunds Universitet/LTH.

Vinnande spiraltrappeförslag ”Artär” presenterades som en utsiktsplats. Med ett konsekvent användande av en standardprofil visar förslagsställaren materialets många möjligheter – allt från den genomsiktliga mittsektionen till handledarens inbjudande avslut är i samma slanka röda stål.

Sammanfattningsvis menade juryn att bidraget känns självklart. Inget i konstruktionen är överflödigt – varje element är lika viktigt.

Utöver prispengarna kommer tävlingsbidraget att tillverkas som en fullskalig prototyp som kommer att ställs ut på Nordbygg 23–26 april 2024 på Stockholmsmässan.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Internationell tävling – Framtidens skola för Ukraina
Tävlingar

Internationell tävling – Framtidens skola för Ukraina

Litauen bjuder in till en öppen internationell arkitekttävling för att designa nästa generations skolor för Ukraina – "Framtidens skola för Ukraina".
Publicerad:
Vinnare utsedd – nya ögon på trä
Tävlingar

Vinnare utsedd – nya ögon på trä

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med Svenskt Trä och med stöd av Sveriges Arkitekter bjöd till arkitekturtävling för studenter. Tävlingen är avgjord och vinnare är utsedd.
Publicerad:
Se tävlingsbidragen till Norrköpings nya centralstation
Tävlingar

Se tävlingsbidragen till Norrköpings nya centralstation

Norrköpings kommun har bjudit in till projekttävling för Norrköpings nya centralstation. Fyra förslag finns nu att se och vinnaren kommer att tillkännages i mars.
Publicerad: