Så kan den nya bioångpannan se ut i Rya

Publicerad: 2022-02-16

Gestaltningstävling är avgjord av den tänkta bioångpannan och vinnaren är Gottlieb Paludan Architects.

Senast 2025 ska all fjärrvärme i Göteborg produceras av återvunna eller förnybara bränslen. Därför planerar Göteborg Energi att bygga en ny bioångpanna i Rya.

Det vinnande bidraget kommer att ligga till grund för framtida gestaltning. Storleken och formen på byggnaden för bioångpannan kommer att specificeras efter att pannan har upphandlats, därför behöver gestaltningen av byggnaden vara både robust och flexibel för att kunna anpassas efter den panna som väljs i ett senare skede.

Arkitekturen i det vinnande förslaget Kakelugnen bedöms fungera väl i sitt sammanhang och visar på ett litet klimatavtryck i både byggprocess, under byggnadens livslängd och möjliggör demontering för återbruk.

Anna Berencreutz, planarkitekt och juryledamot

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Tävling om Lunakvarteren är avslutad
Tävlingar

Tävling om Lunakvarteren är avslutad

En vinnare är utsedd i tävlingen om Luna-områdets utveckling i Södertälje. Telge Fastigheter anordnade en inbjuden projekttävling där fyra team efter prekvalificering valdes ut för tävlan.
Publicerad:
Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord
Tävlingar

Tävling om Göteborgs konstmuseum avgjord

Higab anordnade, i samarbete med Göteborgs stad och Sveriges Arkitekter, en inbjuden projekttävling i två steg om gestaltning av om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad:
Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord
Tävlingar

Tävling om Norrköpings nya centralstation avgjord

Norrköpings kommun har arrangerat en inbjuden tävling för fyra team om gestaltning av Norrköpings nya centralstation och stadsmiljön intill. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.
Publicerad: