Projekttävling i Jönköping är avgjord

Publicerad: 2024-01-11

Jönköpings kommun bjöd in till en projekttävling om hamnpiren och kajstråket mot Vättern. Tävlingen är avgjord och en vinnare är utsedd.

Tävlingen syftade till att göra Hamnpiren och kajstråket till en fungerande och attraktiv målpunkt i såväl staden som regionen och en mötesplats. Genom nytänkande och variation i verksamhetsutbud är visionen att pirområdet ska bli en knutpunkt och mötesplats för sjöliv, strandliv och stadsliv. Samtidigt ska platsen bli identitetsskapande för hela Jönköping.

Juryn har utsett en vinnare.

Vinnare

Vattenstaden

Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Sted, Beek Arkitekter, HallemarHejderlind, Göran Cars.

Bild från det vinnande förlaget Vattenstaden.

Förslaget Vattenstaden har med Vättern som utgångspunkt förlängt stadens arkitektoniska struktur ut i den stora sjön. På så vis skapas en livsmiljö där nya stråk och noder spänner över vattnet. Här får alla vara och här är vattnets olika aktiviteter i fokus – både ovan, under och i.

Ur juryns motivering

Tävlingen har genomförts i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Internationell tävling – Framtidens skola för Ukraina
Tävlingar

Internationell tävling – Framtidens skola för Ukraina

Litauen bjuder in till en öppen internationell arkitekttävling för att designa nästa generations skolor för Ukraina – "Framtidens skola för Ukraina".
Publicerad:
Vinnare utsedd – nya ögon på trä
Tävlingar

Vinnare utsedd – nya ögon på trä

Stockholmsmässan/Nordbygg i samarbete med Svenskt Trä och med stöd av Sveriges Arkitekter bjöd till arkitekturtävling för studenter. Tävlingen är avgjord och vinnare är utsedd.
Publicerad:
Se tävlingsbidragen till Norrköpings nya centralstation
Tävlingar

Se tävlingsbidragen till Norrköpings nya centralstation

Norrköpings kommun har bjudit in till projekttävling för Norrköpings nya centralstation. Fyra förslag finns nu att se och vinnaren kommer att tillkännages i mars.
Publicerad: