Podden Arkitekturens vinnare – från guldkalv till kris

Publicerad: 2022-12-21

Arkitekturens vinnare är en podcast om det sextioårsfirande Kasper Salin-priset, arkitektursveriges finaste pris. I det här avsnittet närmar vi oss vår egen tid och en av de senaste trettio årens mest inflytelserika arkitekter, Gert Wingårdh.

I mitten på 2010-talet var allt enkelt och man kunde ägna sig åt estetik och obekymrat prisa projekt som Väven i Umeå, som anklagats för att slå söndr den lokala kulturens infrastruktur. Några år senare var det inte så lätt längre. Greta, BLM, #metoo. Samvetet och tanken på att man måste se den större bilden, ta ansvar, kommunicera välvilja och medvetenhet. 2018 fick ett litet ateljéhus på Gotland priset, debatten blev stor. Fick man prisa denna exklusiva, estetiskt fulländade, låda långt ifrån världens utmaningar?

Gert Wingårdh har fått Kasper Salin-priset fem gånger, senast i år, med Filborna vattentorn.

I ett samtal med Tomas Lauri försöker vi förstå varför så få anser Sveriges mest framgångsrika arkitekt vara en förebild. Vi ser också hur han nu har hamnat på en plats i sitt liv där det – kanske – har blivit dags för de koncentrerade mästerverken?

Medverkande: Dan Hallemar, Katarina Rundgren och Tomas Lauri.

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar
Arkitekturpriser

Kreativa kommuner kan byta spår när byggsektorn krisar

Gör som Halmstad, Trelleborg, Norrköping och Söderköping och anamma det holistiska, långsiktiga perspektivet, uppmanar juryn för Sveriges Arkitekters Planpris 2023 i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Publicerad:
Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur
Ung svensk arkitektur

Sju projekt nominerade till Ung svensk arkitektur

Nabben, Bränningevägen, Höghult, Gårdshuset, Ett Hus, Ford Park House och Torö är alla nominerade till tidskriften Arkitekturs pris, Ung Svensk Arkitektur.
Publicerad:
Fyra olika projekt nominerade till Landmärket
Arkitekturpriser

Fyra olika projekt nominerade till Landmärket

Elsa Eschelssons park, Bobergstorget, Norrtälje hamnpromenad och aktivitetsslänt i Tenstadalen är alla nominerade till Landmärket 2023 – Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur.
Publicerad: