Porträtt på Sven Blume.

Podd om vinnaren av Kritikerpriset 2022

Publicerad: 2023-04-26

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om dokumentärfilmaren Sven Blume, vinnare av Kritikerpriset 2022.

I sin film om sin morfar arkitekten Carl Nyrén ville dokumentärfilmaren Sven Blume förstå en sida av sin morfar som han inte sett som barn, han som ritade hus.

För filmen Det krokiga och det raka fick Sven Blume årets kritikerpris. I det här avsnittet av Arkitekturens vinnare pratar vi om Carl Nyrén så klart men också om att berätta om arkitektur på ett personligt sätt. Om hur arkitekturen kan hamna i ögonhöjd med betraktaren om man tar en kopp kaffe på Immanuelskyrkan i Jönköping där folk träffat ”morfar Calle” men också om hur arkitekturen kan vara främmande och kall framför betongen i Arrheniuslaboratoriet, hur kunde det vara ritat av den där morfadern som satt vid brasan i fjällstugan? Och om just eldstäder i hus och om hans nästa film om arkitekten Sigurd Lewerentz.

Medverkar gör:

  • Sven Blume, dokumentärfilmare
  • Dan Hallemar, landskapsarkitekt, skribent, driver podcasten Staden

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Arkitektstudenter svårt att få jobb efter examen
Sveriges Arkitekter i media

Arkitektstudenter svårt att få jobb efter examen

TV 4 uppmärksammar i ett inslag att arbetslösheten bland arkitekter stiger i spåren av byggkrisen. Det oroar studenter inom byggsektorn och det är många som inte har en anställning säkrad efter examen.
Publicerad:
Secretary får Guldrummet 2021
Guldrummet

Secretary får Guldrummet 2021

Secretary vinner Guldrummet 2021 för boken 14 495 lägenheter – En bok om bostadsbristens bostäder.
Publicerad: