Porträtt på Sven Blume.

Podd om vinnaren av Kritikerpriset 2022

Publicerad: 2023-04-26

Poddserien Arkitekturens Vinnare träffar personerna bakom om årets vinnare av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Det här avsnittet handlar om dokumentärfilmaren Sven Blume, vinnare av Kritikerpriset 2022.

I sin film om sin morfar arkitekten Carl Nyrén ville dokumentärfilmaren Sven Blume förstå en sida av sin morfar som han inte sett som barn, han som ritade hus.

För filmen Det krokiga och det raka fick Sven Blume årets kritikerpris. I det här avsnittet av Arkitekturens vinnare pratar vi om Carl Nyrén så klart men också om att berätta om arkitektur på ett personligt sätt. Om hur arkitekturen kan hamna i ögonhöjd med betraktaren om man tar en kopp kaffe på Immanuelskyrkan i Jönköping där folk träffat ”morfar Calle” men också om hur arkitekturen kan vara främmande och kall framför betongen i Arrheniuslaboratoriet, hur kunde det vara ritat av den där morfadern som satt vid brasan i fjällstugan? Och om just eldstäder i hus och om hans nästa film om arkitekten Sigurd Lewerentz.

Medverkar gör:

  • Sven Blume, dokumentärfilmare
  • Dan Hallemar, landskapsarkitekt, skribent, driver podcasten Staden

Här hittar du podden:

Relaterade artiklar

Visa alla nyheter
Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler
Yttranden och remissvar

Fortsatt hård kritik mot Boverkets nya byggregler

Sveriges Arkitekter har yttrat sig över tre av Boverkets extraremisser med förslag till föreskrifter om nya byggregler. Förbundets kritik från förra året kvarstår.
Publicerad:
Tack för ert engagemang
Krönika

Tack för ert engagemang

Krönika i tidningen Arkitekten nummer 3–2024 av Emina Kovacic.
Publicerad: